Ο διευθυντής του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης, Τόμας Κάμπελ, ανακοίνωσε την παραίτησή του η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 30 Ιουνίου, την ώρα που το μουσείο διανύει δύσκολη φάση, παρά το ρεκόρ επισκεψιμότητας.

Ο Κάμπελ θα φύγει έπειτα από 21 χρόνια στο MΕΤ, όπου άρχισε ως συντηρητής του μουσείου που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Σέντραλ Παρκ. Θα αντικατασταθεί προσωρινά από τον πρόεδρο του ΜΕΤ, Ντάνιελ Βάις, ενώ αναζητείται νέος διευθυντής. Οι λόγοι της αποχώρησής του δεν έγιναν γνωστοί.

Ο 54χρονος Κάμπελ, που βρισκόταν στη θέση αυτή από το 2009, συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση (40%) της προσέλευσης στο μεγαλύτερο μουσείο των ΗΠΑ, που δέχθηκε ρεκόρ επισκεπτών -6,7 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια του έτους 2015-2016 στο κεντρικό κτίριο της 5ης Λεωφόρου και στα δύο παραρτήματά του.

«Δεν θα μπορούσα να ήμουν περισσότερο περήφανος για τα επιτεύγματα του ΜΕΤ κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως διευθυντή και διευθύνοντος συμβούλου. Σε μια στιγμή που η τέχνη και ο πολιτισμός έχουν έναν ξεχωριστό ρόλο να παίξουν στην καλλιέργεια της αμοιβαίας κατανόησης, είμαι ιδιαίτερα περήφανος που η βάση της επισκεψιμότητάς μας είναι η μεγαλύτερη και η πιο ποικιλόμορφη στην ιστορία του μουσείου», δήλωσε ο Κάμπελ.

Οι επικριτές τού προσάπτουν τα υπερβολικά μεγαλεπήβολα σχεδιά του, κυρίως την ανακαίνιση του παλιού κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν το Whitney Museum -πριν μετακομίσει στο νοτιοανατολικό Μανχάταν την άνοιξη του 2015- στη Λεωφόρο Μάντισον, μερικά βήματα από το κεντρικό κτίριο του ΜΕΤ, για να εγκατασταθεί εκεί τον Μάρτιο του 2016 το MΕΤ Breuer με τις συλλογές μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.

Το εγχείρημα αποδείχθηκε δυσβάστακτο: η ανακαίνιση στοίχισε 15 εκατομμύρια, ενώ τα ετήσια έξοδα λειτουργίας ανέρχονται στα 17 εκατομμύρια.

Το μουσείο με 1.500 εργαζόμενους για έναν προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 300 εκατ. δολάρια, είχε το 2015 έλλειμμα 40 εκατ. δολαρίων. Για να αποτραπεί η οικονομική καταστροφή, την άνοιξη του 2016 το ΜΕΤ ανακοίνωσε ένα διετές σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει εθελούσιες αποχωρήσεις και περικοπές θέσεων εργασίας, μέτρο που έπληξε συνολικά 90 άτομα. «Οδεύουμε στην οικονομική σταθερότητα» είχε δηλώσει ο Κάμπελ.

Οι συνέπειες της περικοπής δαπανών επηρεάζουν και το σχέδιο κατασκευής μιας νέας πτέρυγας, προϋπολογισμού 600 εκατ. δολαρίων, που επρόκειτο να εγκαινιαστεί στην επέτειο των 150 χρόνων του μουσείου, το 2020. Τον Ιανουάριο ανακοινώθηκε ότι η έναρξη του έργου θα καθυστερήσει.

Η ιδιωτική χρηματοδότηση είναι καθοριστική για τα περισσότερα μεγάλα μουσεία στις ΗΠΑ και κυρίως για το MoMA που επωφελήθηκε από κολοσσιαίες δωρεές τα τελευταία χρόνια, όπως τη χορηγία 100 εκατ. από τον παραγωγό Ντέιβιντ Γκέφεν πέρυσι.

Για τη Νίνα Μπούξενμπαουμ, ζωγράφο και καθηγήτρια Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της πόλης της Νέας Υόρκης (CUNY), τα προβλήματα του ΜΕΤ έχουν σχέση με τη μείωση των δημόσιων χορηγιών τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να καταργήσει το National Endowment for the Arts, το εθνικό ταμείο για τις τέχνες, ώστε να εξοικονομήσει πόρους για τον προϋπολογισμό.