Ένα προικοσύμφωνο που συντάχθηκε στην Κατούνα της Ακαρνανίας στις 23 Μαΐου του 1821 αποτελεί πρόσφατο ξεχωριστό απόκτημα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, ευγενική δωρεά της Δρος Μάρως Θεοδοσιάδου.

Σημαντικό στοιχείο δεν αποτελεί μόνο η χρονολογία που αναφέρεται στο έγγραφο και η οποία το συνδέει με την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και τα ονόματα των δύο πρωταγωνιστών του. Το υπογράφουν ο προύχοντας Γεωργάκης Μαυρομμάτης, που κατά την επανάσταση ανέπτυξε πολιτική δράση και διακρίθηκε σε υψηλά αξιώματα, και ο οπλαρχηγός Γεωργάκης Νικολού Βαρνακιώτης, γόνος μιας από τις επιφανέστερες οικογένειες καπεταναίων της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Σκοπός της σύνταξής του ήταν η επισφράγιση των στενών σχέσεων των δύο οικογενειών με τον γάμο των παιδιών τους, της Χάιδως Μαυρομμάτη και του Νικολάκη Βαρνακιώτη.

Το χειρόγραφο προικοσύμφωνο θα παρουσιάσει το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας από τις 24 Μαρτίου έως και τις 15 Απριλίου 2013, σε έκθεση με τίτλο «Ένα Προικοσύμφωνο του 1821 από τη Δυτική Στερεά Ελλάδα στη Λευκωσία» στον μικρό εκθεσιακό χώρο «Το Κουτί της Πανδώρας».

Παράλληλα θα παρουσιαστούν σε αντίγραφα το πορτρέτο του Γ. Μαυρομμάτη, πρόπλασμα ανδριάντα και η σφραγίδα του Γ. Βαρνακιώτη, έγγραφα και επιστολές σχετικές με τα δύο ιστορικά πρόσωπα, καθώς και αντικείμενα που αναφέρονται στο προικοσύμφωνο και φωτίζουν πτυχές του υλικού βίου της εποχής.

Το προικοσύμφωνο στο ιστορικό του πλαίσιο θα παρουσιάσει σε ομιλία της στις 28 Μαρτίου 2013, ώρα 19:00, η Ευφροσύνη Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου, καθηγήτρια Λαϊκής Τέχνης και Αρχιτεκτονικής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πότε και πού

24 Μαρτίου – 15 Απριλίου 2013. Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, Ιπποκράτους 15-17, Λαϊκή Γειτονιά, 1500 Λευκωσία, Κύπρος (www.leventismuseum.org.cy / info@leventismuseum.org.cy / Τηλ: +357 22661475).