Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται η έκθεση «“Πριγκίπισσες” της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Μια έκθεση αφιερωμένη σε γυναίκες πραγματικές. Γυναίκες που γεννήθηκαν, έζησαν και έδρασαν, γυναίκες με σάρκα και οστά, των οποίων τα καθαυτά φυσικά κατάλοιπα αλλά και τα συνοδευτικά στον τάφο προσωπικά τους αντικείμενα, εξακολουθούν να «μιλούν» ύστερα από χιλιάδες χρόνια.

Περισσότερα από 500 αρχαία αντικείμενα από 24 ταφικά σύνολα γυναικών από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία, από τον 10ο έως το 5ο αιώνα π.Χ. περιλαμβάνονται στην έκθεση. Η Αρχαιολογία Online επέλεξε να σας παρουσιάσει δύο ιδιαίτερα αντικείμενα, που προέρχονται από ταφές στο Λευκαντί και τη Marsiliana d’Albegna.

Το πρώτο είναι ένα έλασμα μηνοειδούς σχήματος κατασκευασμένο από έλασμα χρυσού, που χρονολογείται στο 950 π.Χ. περίπου (εικ. 1). Προέρχεται από τη γυναικεία ταφή που εντοπίστηκε στο εσωτερικό κτηρίου στη θέση Τούμπα του Λευκαντιού.

Το κόσμημα ήταν τοποθετημένο στο στήθος της γυναίκας, ανάμεσα σε δύο χρυσούς δίσκους με έκτυπη διακόσμηση των τριπλών ψευδοσπειρών. Τα άκρα του ελάσματος ήταν διπλωμένα, όπως στους χρυσούς δίσκους.

Η έκτυπη διακόσμηση συνίσταται σε δύο ζώνες: η εξωτερική φέρει κόσμημα τριπλών ψευδοσπειρών με σφαιρίδια στο κέντρο, ενώ η εσωτερική φέρει μοτίβο ωοειδών φύλλων. Στο κενό που δημιουργείται στις άκρες καλύπτεται από δύο ωοειδή φύλλα, λοξά τοποθετημένα.

Το περιδέραιο είναι κατασκευασμένο με την ίδια τεχνική που έχουν κατασκευαστεί και οι χρυσοί δίσκοι που προέρχονται από την ίδια ταφή.

Το δεύτερο αντικείμενο είναι ένα χτένι από ελεφαντόδοντο, που προέρχεται από τη Νεκρόπολη Banditella της Marsiliana d’Albegna και χρονολογείται στα 675-650 π.Χ. (εικ. 2).

Την ημικυκλική λαβή του κοσμεί άνθος λωτού μεταξύ δύο αιλουροειδών που στρέφονται προς τα έξω. Η λαβή κοσμείται με ανάγλυφη σκηνή: από τη μία πλευρά ζεύγος αντικριστών πτερωτών σφιγγών, από την άλλη ζεύγος αντικριστών πτερωτών λεόντων.

Ο πλούτος και η ποικιλία της διακόσμησης, μαζί με το γεγονός ότι το χτένι, που πιθανώς φιλοτεχνήθηκε στη βόρεια Ετρουρία, είναι εξαιρετικά εύθραυστο, οδηγούν στην υπόθεση ότι πρόκειται για τελετουργικό διακοσμητικό στοιχείο, ή, μάλλον, για κόσμημα «επίδειξης» και όχι για αντικείμενο καθημερινής χρήσης, ενώ η πολύτιμη πρώτη ύλη, αναμφίβολα εισηγμένη, υπογραμμίζει την υψηλή κοινωνική θέση του νεκρού.

Επιπλέον ξεναγήσεις

Η ανταπόκριση του κόσμου στην έκθεση είναι τόσο μεγάλη που το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ύστερα από παράκληση του κοινού, αποφάσισε να οργανώσει επιπλέον ξεναγήσεις.

Έτσι, το νέο πρόγραμμα ξεναγήσεων διαμορφώνεται ως εξής: κάθε Σάββατο και Κυριακή: 12.30 και 13.30. Οι ξεναγήσεις διαρκούν 40-45 λεπτά και είναι δωρεάν, με το εισιτήριο του Μουσείου. Επίσης, οργανώνονται ειδικές ξεναγήσεις για ομάδες.

Η έκθεση, την επιμέλεια της οποίας έχει ο Διευθυντής του Μουσείου, Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, σε συνεργασία με την αρχαιολόγο του Μουσείου δρα Μιμίκα Γιαννοπούλου, θα διαρκέσει έως τις 10 Απριλίου 2013.