Community
   από ptsinari
Δείτε το προφίλ μου
Ο αρχαιοελληνικός γάρος και η ταϊλανδέζικη σως ψαριού
Τελευταία ενημέρωση: 07/03/2012 14:23

 

Ποια η διαφορά ανάμεσα στο ρωμαϊκό garumή τον αρχαιοελληνικό γάρο και τη σύγχρονη ταϊλανδέζικη σως ψαριού;

 

Η Αγγλίδα SallyGrainger, συγγραφέας του CookingApicus, είναι σεφ και αρχαιολόγος (ειδικεύεται στην πειραματική αρχαιολογία). Μελέτησε αμφορείς και άλλα κεραμικά αγγεία που χρησιμοποιούνταν για το σερβίρισμα ψαριών, όπως τα ιχθυοπινάκια, από αρχαιολογικές θέσεις, κυρίως στην Ισπανία και τη Βόρεια Αφρική. Μία από τις πολυτιμότερες πηγές της ωστόσο ήταν ένα ναυάγιο 2.000 ετών που βρέθηκε κοντά στις ακτές του Gradoστην Ιταλία. Το πλοίο ήταν γεμάτο ψάρια – προφανώς όχι μόνο νεκρά. Οι Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι το πλοίο περιείχε μια τεράστια δεξαμενή ψαριών, στην οποία μπορούσαν να μεταφερθούν γύρω στα 200 κιλά «ζωντανό» ψάρι από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο. Το ναυάγιο περιείχε και 600 κεραμικά αγγεία, σε ορισμένα δε σώζονταν σε άριστη κατάσταση υπολείμματα σάλτσας ψαριού.

 

Χρησιμοποιώντας τα συμπεράσματα των ερευνών της και μια συνταγή που βρήκε στο Geoponica, βιβλίο του 10ου αιώνα, η Graingerτοποθέτησε αλατισμένες σαρδέλες και παπαλίνες σε βαρέλια, έβαλε τα βαρέλια σε ένα θερμοκήπιο και τα κάλυψε με ναστόχαρτο. Ύστερα περίμενε δύο μήνες. Η Graingerανακάλυψε ότι η σως ψαριού που έφτιαξε με αυτό τον τρόπο, «αναβιώνοντας» μια αρχαία συνταγή, ήταν πολύ λιγότερο αλμυρή από τη σύγχρονη ασιατική σάλτσα, ενώ περιείχε την ίδια ποσότητα πρωτεϊνών. Το αλάτι επιβραδύνει τη διαδικασία της ζύμωσης, κατά συνέπεια οι σάλτσες ψαριού που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο χρειάζονται στην ουσία μεγαλύτερο χρόνο για να παρασκευαστούν απ’ ό,τι οι αρχαίες. Με άλλα λόγια το παλιό αυτό (δημοφιλέστατο, σημειώνουμε) «slowfood» συνοδευτικό όχι μόνο δεν περιείχε συντηρητικά αλλά ήταν έτοιμο προς κατανάλωση και σε συντομότερο χρονικό διάστημα…

 

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Αρχείο Blog
2024
2013 (1)
2012 (25)