Η αγάπη των αρχαίων Αιγυπτίων για τη μπίρα είναι κάτι γνωστό και τεκμηριωμένο. Όπως συνέβαινε και με άλλους αρχαίους λαούς της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, για τους Αιγύπτιους η μπίρα ήταν ένα σημαντικό συστατικό της καθημερινής τους διατροφής ως κάτι προσιτό, δυναμωτικό και ταυτόχρονα απολαυστικό. Η φύση και το κλίμα της αιγυπτιακής γης που ευνοούσε την καλλιέργεια τεραστίων ποσοτήτων σιτηρών (μεταξύ των οποίων το κριθάρι, βασικό συστατικό της μπίρας) συνδέεται με την πρόσβασιμότητα στη μπίρα, σε αντίθεση με το κρασί, το οποίο ήταν ως επί το πλείστον εισηγμένο και άρα ακριβότερο και λιγότερο. Η υψηλή διατροφική αξία της μπίρας, επίσης, καθιστούσε την κατανάλωσή της ιδιαίτερα σημαντική αν όχι απαραίτητη, σε μια εποχή όπου η προσωπική υγεία ήταν ιδιωτική υπόθεση και σε μια κοινωνία όπου η εργασία ήταν συνυφασμένη με κοσμολογικές και θρησκευτικές ιδέες. Τέλος, και πάνω απ΄ όλα, η μπίρα χαρίζει ευφορία και ήταν αναπόφευκτο να συνθεδεί με τη διασκέδαση… τόσο σε πραγματικό όσο και σε μυθικό επίπεδο.

Πόσο «θεϊκή» και πόσο εγκόσμια ήταν λοιπόν η μπίρα; Τι μαρτυρίες προσφέρει για την παρασκευή της η αρχαιολογική σκαπάνη; Μπορούμε να φτιάξουμε σήμερα αιγυπτιακή μπίρα; Αυτό θα ανακαλύψουν, ακολουθώντας τη διαδρομή της μπίρας, από τις πρώτες ύλες μέχρι το καθημερινό τραπέζι του Φαραώ, όσοι βρεθούν την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018, και ώρα 19:00, στο χώρο Δημιουργικής Ζυθοποιίας Αθηνέο (Λεωφ. Κηφισού 102, Ταύρος, Αθήνα).

«Από τον Τζενεμού στη Μενκέτ ή γιατί να φτιάξεις μπίρα στην αρχαία Αίγυπτο;» είναι ο τίτλος της διάλεξης που θα δώσει ο Βασίλης Χρυσικόπουλος.

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού.

Για κρατήσεις: https://www.athineo.gr/kratisi.html