Το ιστορικής σημασίας αρχαίο θέατρο της Μίεζας εγκαινιάζεται μετά τη συντήρηση και αποκατάστασή του την πρώτη πανσέληνο του Αυγούστου, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και το Φεστιβάλ Φιλίππων σε συνεργασία με τον δήμο Νάουσας.

Ειδικότερα, στις 9 το βράδυ της 7ης Αυγούστου, τέσσερις συγγραφείς –η Ζυράννα Ζατέλη, ο Θωμάς Κοροβίνης, ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης και η Γλυκερία Μπασδέκη– θα παρουσιάσουν στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη, σε μορφή θεατρικού αναλογίου υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Θοδωρή Γκόνη.

Η Μίεζα ήταν μια μικρή πόλη της ερατεινής Ημαθίας, χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου σχεδόν στo μέσο του δρόμου που ένωνε τις Αιγές, τη βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων με την Πέλλα, το μακεδονικό λιμάνι στη βόρεια ακτή του Θερμαϊκού, που το α’ μισό του 4ου αι. π.Χ. είχε αναπτυχθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να γίνει τόπος της δεύτερης κατοικίας της βασιλικής οικογένειας. Η γεωγραφική της θέση είναι ίσως ο λόγος για τον οποίο ο Φίλιππος Β’ διάλεξε τη Μίεζα για να εγκαταστήσει εκεί τη σχολή όπου ο Αριστοτέλης θα δίδασκε το γιο και διάδοχό του, Μέγα Αλέξανδρο, αλλά και τα παιδιά της μακεδονικής ελίτ.

«Για τα “εγκαίνια” αυτού του γεμάτου ιστορικές μνήμες και πανανθρώπινους συμβολισμούς αρχαίου θεάτρου διαλέξαμε την Ιφιγένεια εν Αυλίδι, ένα από τα δύο σωζόμενα έργα που ο Ευριπίδης έγραψε τα τελευταία χρόνια της ζωής του που τα πέρασε στην Μακεδονία, ζώντας ως εταίρος του βασιλιά Αρχέλαου στην αυλή των γειτονικών Αιγών» αναφέρουν οι συντελεστές.

Σημειώνεται ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, συντήρησε και αποκατέστησε το θέατρο ολοκληρώνοντας το έργο το 2014 με αυτεπιστασία και χρήματα από το Γ’ ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ.