«Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, δύο μεγάλοι σεισμοί προξένησαν εκτεταμένες βλάβες στην Πελοπόννησο και στην συνέχεια στην ορεινή περιοχή Ηπείρου-Θεσσαλίας. Με αφορμή τις ανάγκες αποκατάστασης των οικισμών, ανατέθηκαν στο Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών του ΕΜΠ που τελούσε τότε υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή του, καθηγητή Αντώνη Κριεζή, δύο ευρύτερες μελέτες που αφορούσαν τη χωροταξική αναδιάρθρωση των περιοχών αυτών οι οποίες ήταν διάσπαρτες με μη βιώσιμους οικισμούς, ακόμη και 20-50 κατοίκων. Οι μελέτες αυτές αφορούσαν η μία την Πελοπόννησο και η άλλη το δυτικό τμήμα της Θεσσαλίας και το ανατολικό της Ηπείρου.

»Οι αντιλήψεις εκείνης της εποχής (τόσο στον διεθνή χώρο όσο και στην Ελλάδα) περιστρέφονταν στη χωροταξική αναδιάρθρωση των οικισμών με στόχο αυτοί να μειωθούν στο ελάχιστο και να καταστούν, σύμφωνα με τις αντιλήψεις εκείνης της εποχής, “βιώσιμοι”, το οποίο σήμαινε την εγκατάλειψη εκατοντάδων οικισμών και τη συγκέντρωση σε οικισμούς των 500 κατοίκων τουλάχιστον.

»Πρέπει να σημειωθεί ότι η τότε κατάσταση στον ορεινό χώρο ήταν εντελώς απογοητευτική, με οικισμούς των 20-30 κατοίκων από τους οποίους έλλειπαν οι παραγωγικές ηλικίες αλλά και οι εξυπηρετήσεις ήταν πλημμελείς έως ανύπαρκτες, όπως της Δημόσιας Διοίκησης, της Υγείας και της Πρόνοιας, της Εκπαίδευσης, της πολιτιστικής και πολιτικής ζωής.

»Για το θέμα, υπήρχε σχετικά έντονη αρθρογραφία τόσο από τον Καθηγητή Κριεζή όσο και από στελέχη του ΚΕΠΕ και άλλων Δημοσίων Υπηρεσιών (Υπουργείο Συντονισμού, Υπουργείο Δημοσίων Έργων κ.ά.)».

Αυτά αναφέρει ο Γεώργιος Μ. Σαρηγιάννης, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, σχετικά με το θέμα διάλεξής του που θα δοθεί την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 18:30 (ΕΜΠ, Κτήριο Αβέρωφ, αμφιθέατρο 2). Στη διάλεξή του ο κ. Σαρηγιάννης θα κάνει μια κριτική αποτίμηση των συγκεκριμένων αντιλήψεων, θα αναφερθεί στο κατά πόσον ήταν αναπόφευκτες και κατά πόσον ήταν εφαρμόσιμες, και θα εκθέσει την πορεία της εξέλιξης των θεωριών στη χωροταξική διάρθρωση στο διαρρεύσαν ως σήμερα διάστημα – σε συνδυασμό και με τις σύγχρονες αντιλήψεις, π.χ. ενοποιήσεις οικισμών, καταργήσεις σχολικών μονάδων, σχέδια «Καποδίστριας» και «Καλλικράτης».

Η διάλεξη, που έχει τίτλο «Η μεταβολή των αντιλήψεων στην ανάπτυξη ορεινών περιοχών στην δεκαετία του ΄60 στα ερευνητικά προγράμματα του Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών. Μια κριτική αποτίμηση», πραγματοποιείται στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.