Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας αποτελεί εδώ και 26 χρόνια μια μικρή όαση πολιτισμού στο κέντρο της Παλιάς Πόλης της Λευκωσίας.

Το Μουσείο αγκαλιάζει το κοινό και για τη φετινή θερινή περίοδο προσφέροντας καινούργιες μουσειακές εμπειρίες σε όσους επιλέγουν εξορμήσεις στην πρωτεύουσα και μάλιστα στο ιστορικό της κέντρο, που αναβιώνει ζωηρά.

Το Λεβέντειο Μουσείο, πέραν από τις μόνιμες συλλογές και εκθέσεις του που διηγούνται την ιστορία της Λευκωσίας και της Κύπρου γενικότερα, μέσα από πληθώρα μοναδικών εκθεμάτων, παρέχει στο κοινό και τρείς περιοδικές εκθέσεις: «Τα Σταμπωτά Μαντήλια και ο Τελευταίος Μαντηλάρης», «Η Αικατερίνη Κορνάρο πάει στην Όπερα» και «Αγγείων Τέχνη από τη γη της Λαπήθου».

Η έκθεση «Τα Σταμπωτά Μαντήλια και ο Τελευταίος Μαντηλάρης» «αναβιώνει» ένα επάγγελμα που έχει οριστικά εγκαταλειφθεί, μια τέχνη που καθόρισε τις ενδυματολογικές παραδοσιακές συνήθειες των  γυναικών αλλά και των αντρών της Κύπρου από το 18ο αιώνα μέχρι και τα μέσα του 20ού. Η τέχνη των σταμπωτών μαντηλιών στον τόπο μας αλλά και  η ιστορία του Τελευταίου Κύπριου Μαντηλάρη  ξεδιπλώνονται μέσα από μια ολοκληρωμένη παρουσίαση στο Σπίτι Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου. Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 30 Αυγούστου 2015.

Η μικρή έκθεση/παρουσίαση «Η Αικατερίνη Κορνάρο πάει στην Όπερα» αποτελεί συνέχεια του ομώνυμου οπερατικού δρώμενου, που παρουσίασε το Μουσείο τον Ιούνιο με καλλιτέχνες – μουσικούς από τη Γερμανία.

Η μικρή αυτή έκθεση πραγματεύεται την ιστορία της Αικατερίνης Κορνάρο στην όπερα, μέσα από εκθέματα, όπως η αυθεντική παρτιτούρα του Halévy, λεύκωμα με κοστούμια της όπερας, χαρακτικά και εκδόσεις του 19ου αιώνα με κριτικές για την όπερα.  Η έκθεση παρουσιάζεται στο χώρο «Κουτί της Πανδώρας» και θα διαρκέσει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεών του, το Μουσείο παρουσιάζει την πρόσφατα εγκαινιασμένη έκθεση «Αγγείων Τέχνη από τη γη της Λαπήθου». Διαρθρωμένη διαχρονικά σε ενότητες, παρουσιάζει κεραμικά εκθέματα από την Αρχαιότητα, τα Χρόνια του Μεσαίωνα και τα Νεότερα Χρόνια. Η έκθεση «αφηγείται» ιστορίες για την παραγωγή, διακόσμηση και τη χρήση των κεραμικών, το ρόλο που διαδραμάτισαν στην καθημερινή ζωή αλλά και τις επιδράσεις της βιοτεχνίας των αγγειοπλαστών κεραμέων στην οικονομία και στο εμπόριο. Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 15 Νοεμβρίου 2015.

Φέτος το καλοκαίρι το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, φιλεύει το κοινό με ανοικτή πρόσκληση για εξερευνήσεις-ταξίδια στην ιστορία και το παρελθόν του τόπου μας, αφού θα παραμείνει κλειστό μόνο για μία εβδομάδα, από 10 έως 17 Αυγούστου 2015. Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή, 10:00 -16:30, είσοδος: δωρεάν.

Το Μουσείο από το Σεπτέμβριο, με την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου, ετοιμάζει περισσότερες εκδηλώσεις με διαλέξεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και όχι μόνο.