Έκθεση με αποκριάτικες φορεσιές από τη νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών  και το Λύκειο Ελληνίδων. Η έκθεση θα διαρκέσει από την 1η έως τις 23 Φεβρουαρίου 2015.

Πρόκειται για φορεσιές, οι οποίες θα φιλοξενηθούν στον χώρο των συλλογών του Μουσείου, ως ελεύθερα εκθέματα, προκειμένου οι επισκέπτες να έχουν πλήρη εικόνα του συνόλου της καθεμιάς ξεχωριστά, καθώς η ιδιαιτερότητα των επιμέρους στοιχείων τους αποτελεί το ζητούμενο της έκθεσης ενώ και ο χώρος προσφέρεται για σκηνική παρουσίαση αυτών, καλύπτοντας τη φαντασιακή τάση του ανθρώπου που θέλει να αναβιώσει το παρελθόν, όσο πιο ζωντανά γίνεται.

Μερικές από τις φορεσιές που θα έχει την ευκαιρία να δει το κοινό είναι η Κορέλα, η οποία συνόδευε τον Γέρο και τον Φράγκο, αποτελώντας τη χαρακτηριστικότερη συντροφιά στο αποκριάτικο καρναβάλι της Σκύρου, τη Μπούλα και τον Γενίτσαρο από τη Νάουσα Ημαθίας, τους Μπαμπούγερους από το Φλάμπουρο Σερρών, με την ξεχωριστή ενδυμασία τους από δέρμα αιγοπροβάτων, το τεράστιο, μυτερό καπέλο, στολισμένο με κορδέλες και μαντήλια και τα κουδούνια (μικρά και μεγάλα), κρεμασμένα στη μέση να ηχούν ρυθμικά, καθώς εκείνοι χορεύουν. Τέλος οι επισκέπτες του μουσείου θα γνωρίσουν τους Κορδελλάτους από τη Νάξο, ενώ θα θαυμάσουν τις λεπτομέρειες κατασκευής και τους χρωματικούς συνδυασμούς στις μάσκες από το Σοχό Μακεδονίας.

Οι συγκεκριμένες φορεσιές αποτελούν ιδιαίτερο κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης, το οποίο συνοδεύει έθιμα από το παρελθόν, κατά τη διάρκεια των αποκριάτικων εορτών, που συνεχίζουν να υφίστανται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόκειται για προεαρινές τελετουργίες με πράξεις μίμησης (άροση, σπορά, κ.ά.) και πολλά άλλα μαγικά στοιχεία (μεταμφίεση και κωδωνοφορία), των οποίων η προέλευση και σκοπιμότητα χάνονται στα βάθη των αιώνων της ανθρώπινης ύπαρξης πάνω στη γη.

Μολονότι η σύγχρονη εποχή έχει κοινωνικά διαφοροποιηθεί η αναβίωση των συγκεκριμένων εθίμων, που συνοδεύουν τις φορεσιές, επιβεβαιώνει τη διατήρησή τους στο χρόνο, με διαφορετική, βεβαίως κοινωνική λειτουργία αλλά σε κάθε περίπτωση με την ίδια και απαράλλακτη προσμονή τέλεσής τους ως τελετουργική πράξη μετάβασης από τον χειμώνα στην άνοιξη.

Η έκθεση, η οποία θα συνοδευτεί από σχετικό πληροφοριακό υλικό, θα αποτελέσει το πλαίσιο για όλες τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη». Παράλληλα θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στο χώρο με αναφορές στα έθιμα της Αποκριάς σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε συνδυασμό πάντα με το έργο και τη ζωή της Αγγελικής Χατζημιχάλη. Επίσης θα πραγματοποιηθούν αποκριάτικα οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Επιμέλεια έκθεσης: Λουΐζα Καραπιδάκη (Μουσειολόγος, ερευνήτρια του Κέντρου Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών). Επιμέλεια κειμένων – τεκμηρίωση έκθεσης: Σταυρούλα Πισιμίση (Λαογράφος).

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα. Τηλ.: 210 3243972, 210 3243987. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 09.00-19.00, Σάββατο και Κυριακή 09.00-14.00.