Ο οικισμός του Ακρωτηρίου Θήρας έχει χαρακτηριστεί ως η «Πομπηία του προϊστορικού Αιγαίου», εξαιτίας της άριστης κατάστασης διατήρησης των καταλοίπων μιας ακμάζουσας πόλης του 1600 π.Χ., η οποία θάφτηκε κάτω από τόνους ηφαιστειακού υλικού. Το Κτήριο Β είναι ένα από τα πρώτα οικοδομήματα που ανασκάφηκαν στον οικισμό από τον Σπυρίδωνα Μαρινάτο κατά τα έτη 1967-1970. Πρόκειται για μια διώροφη οικία, ιδιωτικού χαρακτήρα, έκτασης περίπου 260 τ.μ.,, που σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση κυρίως στο δυτικό τμήμα της, καθώς το ανατολικό έχει υποστεί φθορές από τη διέλευση χειμάρρου. Το κτήριο κοσμούσαν οι διάσημες τοιχογραφίες των Πυγμάχων, των Αντιλοπών και των Πιθήκων, ενώ σημαντικά είναι και τα κεραμικά ευρήματα, που μας παρέχουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες των κατοίκων και τις εμπορικές συναλλαγές.

«Το Κτήριο Β στο Ακρωτήρι Θήρας. Τοιχογραφίες, κεραμική και αρχιτεκτονική» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσουν η Φραγκούλα Γεώρμα, η Ειρήνη Νικολακοπούλου και ο Ιωάννης Μπίτης στην Αρχαιολογική Εταιρεία (Πανεπιστημίου 22) την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015, και ώρα 18.30, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Μινωικής Αρχαιολογίας.

Οι ομιλητές θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα μελέτης και δημοσίευσης του κτηρίου που ξεκίνησε από τους ίδιους το 2005 και στοχεύει στη συνθετική παρουσίαση των παλαιότερων δεδομένων από την ανασκαφή του Μαρινάτου και των νεότερων στοιχείων που προέκυψαν από τη μελέτη του υλικού στα εργαστήρια και τη λεπτομερή σχεδιαστική αποτύπωση του κτηρίου. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε αποτοίχιση τοιχογραφιών και συντήρηση των σπαραγμάτων που οδήγησε σε νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις, διαλογή κεραμικής και συγκόλληση αγγείων, και λεπτομερής αποτύπωση με τη χρήση γεωδαιτικού σταθμού, που εφαρμόστηκε σε νέα μέθοδο φωτογραμμετρίας, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα παραγωγής ορθοφωτογραφίας αλλά και τρισδιάστατου μοντέλου υψηλότατης ακρίβειας.

Η συνδυαστική μελέτη των δεδομένων αναμένεται να προσφέρει σημαντικά στοιχεία για τις φάσεις οικοδόμησης και τις μετατροπές/προσθήκες του κτηρίου, καθώς και τη λειτουργία του κατά τη διάρκεια της ΥΚ Ι μέχρι την τελική καταστροφή του από την ηφαιστειακή έκρηξη.

Το σεμινάριο θα δοθεί στα ελληνικά με παρουσίαση powerpoint στα αγγλικά.

Το Μινωικό Σεμινάριο οργανώνεται από τους Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη, Λευτέρη Πλάτωνα και Γιάννη Παπαδάτο, με τον Colin MacDonald ως γραμματέα.