Μία πλαγγόνα, δηλαδή μια πήλινη κούκλα, επέλεξαν να μας παρουσιάσουν ως «Έκθεμα του Μήνα» για τον Ιούλιο το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας, σε βίντεο που φιλοξενείται στη σελίδα του Μουσείου στο facebook.

Οι πλαγγόνες ήταν αγαπημένο παιχνίδι των κοριτσιών στην αρχαία Αμβρακία, και όχι μόνο. Παριστάνουν κυρίως γυναικείες μορφές με ιδιαίτερη κόμμωση και ενδυμασία.

Η συγκεκριμένη πλαγγόνα προέρχεται από το Δυτικό νεκροταφείο της Αμβρακίας και βρέθηκε στην οδό Κομμένου, το 1987, στη διάρκεια εργασιών για το αποχετευτικό δίκτυο της Άρτας. Ανήκει σε παιδική ταφή που χρονολογείται στο α΄ μισό του 5ου αι. π.Χ. και συντηρήθηκε στα εργαστήρια συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας.

Οι επισκέπτες του Μουσείου Άρτας θα την εντοπίσουν στην αίθουσα Γ΄ του Μουσείου, και συγκεκριμένα στον «Γυναικωνίτη», όπου εκτίθενται ευρήματα που αναδεικνύουν τον πολυδιάστατο ρόλο της γυναίκας, όπως αγγεία καλλωπισμού, κοσμήματα, εξαρτήματα ενδυμάτων, καθώς και αντικείμενα που συνδέονται με τη ζωή των παιδιών.

Γενική επιμέλεια: Χριστίνα Μερκούρη (αρχαιολόγος, Προϊσταμένη ΛΓ΄ΕΠΚΑ). Επιμέλεια: Ανθή Αγγέλη (αρχαιολόγος). Δημιουργία βίντεο: Χρήστος Βέργης (συντηρητής αρχαιοτήτων).

Το έκθεμα του Ιουνίου

Για τον Ιούνιο ως «Έκθεμα του Μήνα» είχε επιλεγεί ένα πήλινο θήλαστρο με μορφή αγριόχοιρου από το ΝΔ νεκροταφείο της Αμβρακίας που ανήκει σε παιδική ταφή η οποία χρονολογείται στα μέσα ή το γ’ τέταρτο του 2ου αι. π.Χ. (150-125 π.Χ.). Το πήλινο θήλαστρο μπορούν να δουν από κοντά οι επισκέπτες του Μουσείου στην ενότητα «Τα νεκροταφεία της Αμβρακίας: Ταφικές συνήθειες».