Για το ανακτορικό κέντρο στο Μοναστηράκι Αμαρίου Κρήτης θα μιλήσει η αρχαιολόγος Αθανασία Κάντα (ΚΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) στο πλαίσιο του Μινωικού Σεμιναρίου την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013, στις 18.30 (Αρχαιολογική Εταιρεία, Πανεπιστημίου 22).

Το ανακτορικό κέντρο στο Μοναστηράκι (1900-1700 π.Χ.) ερευνάται συστηματικά από το 1980 και έχει αποκαλυφθεί ένα σημαντικό τμήμα του. Ο πυρήνας του χώρου δεν ξανακατοικήθηκε μετά την καταστροφή του από έντονη πυρκαγιά, έτσι, επίσημοι χώροι, αποθήκες και τρία αρχεία σφραγισμάτων βρέθηκαν με όλο το περιεχόμενό τους στη θέση του. Τα κατάλοιπα του περιεχομένου των πίθων καθώς και τα άφθονα οστά ζώων που έχουν μελετηθεί έχουν δώσει πολύτιμες πληροφορίες για την οικονομία και τη διατροφή της Παλαιοανακτορικής εποχής.

Η αρχιτεκτονική του χώρου, τα στοιχεία πολεοδομίας και η διαχείρηση των ομβρίων υδάτων δείχνουν την ισχυρή κεντρική οργάνωση του Μοναστηρακίου. Η εξάρτησή του από το ανάκτορο της Φαιστού καταδεικνύεται από τα ευρήματα τα οποία παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες με αυτά της Φαιστού. Την ίδια εικόνα εμφανίζει και η διοικητική οργάνωση του χώρου που έχει μελετηθεί μέσα από το σφραγιστικό σύστημα που ακολουθούν οι πολλές εκατοντάδες σφραγισμάτων που έχουν έλθει στο φως. Η συγκριτική μελέτη των ευρημάτων του Μοναστηρακίου με άλλους Παλαιοανακτορικούς χώρους της Κρήτης προσφέρει νέα στοιχεία για την ιστορία του νησιού κατά την εποχή αυτή.

Το σεμινάριο θα γίνει στα ελληνικά.