Ένα από τα πλέον σημαντικά έργα όχι μόνο για το Ηράκλειο, αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη, το οποίο αποτελεί και μια από τις βασικές προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, φαίνεται ότι αρχίζει να μπαίνει στη φάση της μελέτης και της υλοποίησης.

Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Κνωσού, μέρος ενός μεγαλόπνοου σχεδίου που περιλαμβάνει και τη μελέτη ενός γενικότερου ρυθμιστικού πλαισίου (master plan), αναμένεται να αναδείξει ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Γιάννη Κουράκη και ταυτόχρονα να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης αλλά και πυλώνα για άλλες περιοχές.

Άλλωστε, η φυσιογνωμία του Ηρακλείου και ο ρόλος του αποτελούν και το προσωπικό στοίχημα του δημάρχου που δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στον τομέα του πολιτισμού.

Το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει, με το «πράσινο φως» που έδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός.

Σήμερα, μαζί με τον κ. Κουράκη και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Καρατζάνη, η πρόεδρος της κρατικής εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε. κα Ντόρα Γαλάνη προχώρησε στην πρώτη αυτοψία επισκεπτόμενη την Κνωσό, συνοδευόμενη από το στέλεχος του ΥΠΠΟ κ. Βαλάκου και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Τελικός στόχος, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου, είναι να δημιουργηθεί ένας πλήρης φάκελος, ώστε να ενταχθεί η Κνωσός στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και ταυτόχρονα να ενταχθεί σε έναν ενιαίο χώρο το σύνολο των μνημείων που θα συνδυαστεί και με την προσφορά πολλών και ποικίλων δράσεων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα συνδεθούν όλα τα μνημεία της ευρύτερης περιοχής, δηλ. η Βίλα Διονύσου, η Βίλα Αριάδνη, η Βασιλική έπαυλη, το Καραβάν Σεράι, το μικρό ανάκτορο, η οικία Αρχιερέα, ο τάφος – ιερό και το υδραγωγείο Αγίας Ειρήνης (βενετσιάνικο μνημείο) με τον κυρίως αρχαιολογικό χώρο μέσω ειδικών διαδρομών για περιπάτους.

Επίσης θα μελετηθούν οι οδικές αρτηρίες, θα γίνει ανάπλαση όλης της περιοχής, ενώ θα γίνει και ειδική αρχιτεκτονική μελέτη για την αποκατάσταση και ανάδειξη των όψεων των κτηρίων.

Με την ολοκλήρωση των έργων θα έχει δημιουργηθεί ένα ανοιχτό μουσείο που θα αποτελέσει και πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες αλλά θα αποτελέσει και έναν νέο προορισμό για τους Ηρακλειώτες.