Μια νέα πορεία επισκεπτών, απόλυτα ενταγμένη στο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τοπίο, διαμορφώθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Η νέα πορεία ακολουθεί μια διαδρομή παράλληλη προς τη μεγάλη οδό που διασφάλιζε την πρόσβαση στο ανάκτορο από τη νότια ενδοχώρα, μέσω μιας «Οδογέφυρας» που ένωνε τις όχθες του ρέματος της «Βλυχιάς».

Οι ταξιδιώτες, αφού πρώτα αναπαύονταν στο συγκρότημα γνωστό με την ονομασία «Καραβάν Σεράι» ή «Μινωικό Ξενώνα», διέρχονταν από την «Οδογέφυρα», εντυπωσιακό τεχνικό έργο, που ένωνε τις όχθες του ρέματος της «Βλυχιάς» και εισέρχονταν στο ανάκτορο μέσω της «Υπόστυλης Κλίμακας», μιας μεγαλοπρεπούς κατασκευής με σκαλοπάτια και κιονοστοιχία.

Στο πλαίσιο του έργου, τα παραπάνω μνημεία αποκαταστάθηκαν ώστε να γίνουν επισκέψιμα. Μέρος της πορείας είναι προσβάσιμο για τα άτομα με αναπηρία, ενώ κατά μήκος της έχουν τοποθετηθεί ενημερωτικές πινακίδες και πινακίδες Braille. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα πρόσθετης πληροφόρησης μέσω QR Code για κινητές συσκευές.

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Βλαζάκη, επισκέφθηκε το χώρο μαζί με την Προϊσταμένη της Εφορείας Ηρακλείου, Βασιλική Συθιακάκη, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αριστέα Πλεύρη, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Ιωάννη Αναστασάκη, και το επιστημονικό και φυλακτικό προσωπικό που είναι υπεύθυνο για το έργο και το χώρο.

Η νέα πορεία διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση-Ανάδειξη ανακτόρου και αρχαιολογικού χώρου Κνωσού», ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ 2007-2013. Το έργο υλοποιήθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή Κνωσού, πρόεδρος της οποίας είναι ο Νίκος Μίνως, και υπό τη διεύθυνση αρχικά του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων και εν συνεχεία της ΚΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.