Εξαιρετική δουλειά στον τομέα της προστασίας και διατήρησης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς κάνει μια ομάδα εθελοντών που εργάζονται αδιάκοπα στο Κάστρο της Χίου. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από την ανασκόπηση των δραστηριοτήτων τους της προηγούμενης χρονιάς, αλλά και της συνεχούς ενημέρωσης της ιστοσελίδας τους με νέες δράσεις.

Με αφετηρία τη δήλωση-υπόσχεση του δημάρχου Χίου ότι « το 2011 θα είναι η χρονιά του Κάστρου της Χίου», η Εθελοντική Ομάδα Δράσης “Το Κάστρο Χίου – Ένας Χαμένος Παράδεισος” (έτος ίδρυσης, 2009) σχεδίασε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δράσεων. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού ήρθαν εις πέρας πολλά: ξεναγήσεις και περιηγήσεις στα σοκάκια του παλιού κάστρου, καθαρισμός και αποψίλωση μέρους των τειχών και άλλων σημείων στον χώρο, προβολή του μνημείου μέσα από το περίπτερο της Ομάδας στην έκθεση Αγροτουρισμός 2011 αλλά και αρχαιολογικές έρευνες (αποκάλυψη τόξων σε χαρακτηριστικό γεφυράκι μπροστά στην Πόρτα Μαγγιόρε). Αρωγοί στις δράσεις αυτές στάθηκαν σταδιακά τόσο ο Δήμος Χίου όσο και η Αρχαιολογική Υπηρεσία αλλά και ο Σύλλογος Αγίου Γεωργίου!

Αλλά οι δραστήριοι εθελοντές δεν σταματούν εδώ. Μόλις σήμερα δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα τους την εικόνα ενός ταλαιπωρημένου μεσαιωνικού κανονιού, καλώντας την Αρχαιολογική Υπηρεσία να δραστηριοποιηθεί για την αποκατάστασή του. Και, κρίνοντας από την έκβαση των προηγούμενων δράσεών τους, ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουν και πάλι…