Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Βραδινή λήψη, Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Το Σεπτέμβριο του 1986, με απόφαση της υπουργού πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, το εργοστάσιο φωταερίου ή Γκάζι χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος. Σύμφωνα με το χαρακτηρισμό του υπουργείου, το εργοστάσιο φωταερίου αποτέλεσε μοναδικό δείγμα παραγωγής αερίου πόλης του 19ου αιώνα, τυπικό δείγμα βιομηχανικού συγκροτήματος σε μορφή μικρής πόλης και αναπόσπαστο τμήμα της δημόσιας μνήμης των κατοίκων της Αθήνας.

Ο Δήμος Αθηναίων ανέθεσε, το 1999, στην Τεχνόπολη τη διαχείριση του συγκροτήματος του παλαιού εργοστασίου φωταερίου και τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αυτή η επανάχρηση έχει μετατρέψει σήμερα το εργοστάσιο σε πολυδύναμο χώρο πολιτισμού, που κάθε χρόνο υποδέχεται περισσότερους από 900.000 επισκέπτες σε διάφορες εκδηλώσεις.

Το 2011, η Τεχνόπολη αναλαμβάνει το έργο της μετατροπής του παλαιού εργοστασίου φωταερίου σε μουσειακό χώρο, προκειμένου να αναδειχτεί η ιστορική, κοινωνική, αρχιτεκτονική και τεχνολογική αξία του συγκροτήματος.

Η επίσκεψη στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου περιλαμβάνει έναν μουσειακό περίπατο με 13 στάσεις σε συγκεκριμένα σημεία του εργοστασίου που ακολουθούν κατά κύριο λόγο τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου: φόρτωση του λιθάνθρακα-απόσταξη στους φούρνους-ψύχρανση-καθαρισμός-μέτρηση-αποθήκευση-διανομή.

Η διαδρομή αυτή εμπλουτίζεται με θεματικές ενότητες που σχετίζονται με τη βιομηχανική κληρονομιά, τις πρώτες εφαρμογές του φωταερίου, τις συνθήκες εργασίας και την καθημερινότητα των εργαζομένων, την επιχειρηματικότητα κατά τον 19ο αιώνα, την αρχιτεκτονική του εργοστασιακού συγκροτήματος, το δημόσιο φωτισμό της πρωτεύουσας, τις συνθήκες διαβίωσης στη γειτονική συνοικία κ.ά.