Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Το κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων (στο εξής Α.Μ.Ι.), βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Κτισμένο στη δεκαετία του 1960, από τον Άρη Κωνσταντινίδη,  δημιουργήθηκε αρχικά για να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα της Ηπείρου από την αρχαιότητα έως και τους μεταβυζαντινούς χρόνους, καθώς και τη συλλογή  έργων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ου αι., δωρεά του Συλλόγου οι «Φίλοι των Ιωαννίνων».

Οι εργασίες ανακαίνισης του Μουσείου πραγματοποιήθηκαν από το 2003 έως το 2008 στο πλαίσιο του έργου «Επέκταση και Εκσυγχρονισμός του Α.Μ.Ι.», το οποίο εντάχθηκε στο Εθνικό Σκέλος του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης με συγχρηματοδότηση  από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης .

Η νέα μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει 3.000 περίπου αντικείμενα από όλη την Ήπειρο.           Η διάρθρωσή της βασίζεται σε τρεις άξονες: ένα χρονολογικό, ένα γεωγραφικό και ένα θεματικό. Οι συλλογές αναπτύσσονται σε επτά αίθουσες, σε επιλεγμένα σημεία του διαδρόμου και σε τρία αίθρια.

Καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο: από την Κατώτερη Παλαιολιθική, περίπου 250.000 χρόνια πριν, έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους (3ος αι. μ.Χ.). Ως η αφετηρία της μουσειολογικής ροής, στον κεντρικό διάδρομο, λειτουργεί μία γραφιστικά αποδοσμένη περιδιάβαση στον ιστορικό χρόνο, ένα χρονολόγιο (timeline): σε αυτό αποτυπώνονται τα κυριότερα ιστορικά γεγονότα που συντελέστηκαν στην Ήπειρο (καθώς και οι πιο σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις), τα οποία αντιπαραβάλλονται με διαδικασίες και σταθμούς στην ιστορία του υπόλοιπου ελλαδικού χώρου.

Η πολύπλευρη εκθεσιακή παρουσίαση στοχεύει να φωτίσει διάφορες όψεις του ιδιωτικού και δημόσιου βίου των Ηπειρωτών κατά την αρχαιότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ευρήματα από το Ιερό της Δωδώνης τα οποία εκτίθενται σε μια αίθουσα αφιερωμένη αποκλειστικά σε ένα από τα σπουδαιότερα μαντεία του ελληνικού κόσμου.

Πιο συγκεκριμένα οι θεματικές ενότητες είναι κατανεμημένες στους εκθεσιακούς χώρους ως εξής:

Αίθουσα 1 : Προϊστορική Ήπειρος

Αίθουσα 2 : Πολιτική και διοικητική οργάνωση της Ηπείρου

Αίθουσα 3 : Αιακίδες, οι βασιλείς των Μολοσσών

Αίθουσα 4 : Ο καθημερινός βίος των Ηπειρωτών

Αίθουσα 5 : Η Αρχαιολογία του Θανάτου

Αίθουσα 6 : Η Ήπειρος στη ρωμαϊκή εποχή

Αίθουσα 7 : Το ιερό της Δωδώνης

Το ανακαινισμένο Α.Μ.Ι. αποτελεί έναν χώρο ανοικτό σε όλους, στον οποίο αναπτύσσονται  συνθήκες αμφίδρομης βιωματικής σχέσης μεταξύ του επισκέπτη και των εκθεμάτων. Τα αντικείμενα αφηγούνται τις μικρές τους ιστορίες, παρέχοντας τη δυνατότητα στον θεατή να συνάγει  τα δικά του συμπεράσματα και να πλάσει τη δική του ερμηνεία. Η διακριτική χρήση του εποπτικού υλικού (κείμενα ενοτήτων, εσωτερικά κείμενα, λεζάντες, φωτογραφίες, χάρτες και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις) συμβάλλει στην «ανάγνωση» των εκθεσιακών συνόλων, προκαλεί ποικίλα συναισθήματα και επιτυγχάνει την άμεση επικοινωνία με τον επισκέπτη.

Το Μουσείο διαθέτει πωλητήριο, αναψυκτήριο και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (Διώνη), όπου φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η πρόσβαση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) γίνεται με ράμπα από την ανατολική είσοδο του Μουσείου. Ειδικές ρυθμίσεις έχουν γίνει και στους χώρους υγιεινής.

Ωράριο λειτουργίας | Τρίτη έως Κυριακή: 8.00-15:00, Δευτέρα: κλειστό

Τιμή εισιτηρίου: ολόκληρο € 4– μειωμένο € 2

Ενιαίο (Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων-Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης-Βυζαντινό Μουσείο): ολόκληρο € 8– μειωμένο € 4

Για περισσότερες πληροφορίες και επιβεβαίωση του ισχύοντος, κάθε φορά, ωραρίου:

Ταχ. Δ/νση: Πλατεία 25ης Μαρτίου 6, 45221, Ιωάννινα

Τηλ.: +30 2651001051, 01053 | Fax: +30 2651001052

http://www.amio.gr/  | e-mail: efaioa@culture.gr & archmioa@gmail.com