Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Ρωμαϊκή Βοιωτία, Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Ενότητα 10:Πολιτεία και τέχνες στην Ρωμαϊκή Βοιωτία.

Οι δύο εικονιστικές κεφαλές (Προθ. 162) είναι χαρακτηριστικές της τέχνης της Ρωμαϊκής εποχής. Από τους διάφορους τομείς της τέχνης, η γλυπτική εκφράζει καλύτερα το πνεύμα της εποχής.

Ιδιαίτερα δημοφιλή γίνονται τα πορτρέτα, τα χαρακτηριστικά των οποίων αρχικά αποδίδονται εξατομικευμένα, σχεδόν ρεαλιστικά, ακολουθώντας τη ρωμαϊκή παράδοση. Αργότερα εμφανίζονται περισσότερα εξιδανικευμένα. τα πορτρέτα μάλιστα των αυτοκρατόρων συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά που οι ίδιοι επιθυμούν να προβάλλουν, όπως πυγμή, δύναμη κτλ. Εργαστήρια γλυπτικής λειτουργούν σε αρκετές βοιωτικές πόλεις, παράγοντας κυρίως επιτύμβιες στήλες και πορτρέτα.

Η προθήκη 164 φιλοξενεί κεραμική και λύχνους με μήτρα, οι ωραιότεροι από τους  οποίους προέρχονται από τη Χαιρώνεια, και αντίστοιχα η προθήκη 165 χαρακτηριστικά προϊόντα υαλουργίας και κεραμικής.

Η ενεπίγραφη στήλη από το Ακραίφνιο στο βάθρο 95 περιέχει τη «διακήρυξη ανεξαρτησίας» των Ελλήνων, που εκφώνησε ο αυτοκράτορας Νέρων στα Ίσθμια το 67 μ.Χ., ενώ στο τιμητικό ψήφισμα από το Ακραίφνιο του 1ου αιώνα μ.Χ. (βάθρο 96) τιμώνται δύο ευεργέτες, ο Δημήτριος και ο Εμπέδωνας, οι οποίοι σε περίοδο οικονομικής στενότητας πρόσφεραν στην πόλη μία σειρά από υπηρεσίες.

Νομίσματα από «θησαυρό» εκτίθενται στην Προθήκη 163.