Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ιστορικό του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύντομο Ιστορικό του Πανεπιστημίου

Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια (1831) και τον ορισμό του Όθωνα ως βασιλιά της Ελλάδας (1832), εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου 1837, το Οθώνειο Πανεπιστήμιο  το οποίο στεγάστηκε αρχικά στην Πλάκα, στην οδό Θόλου.

Οι τέσσερις σχολές με τις οποίες λειτούργησε αρχικά ήταν η Ιατρική, η Νομική, η Θεολογική και η Φιλοσοφική στην οποία ανήκαν και οι Θετικές Επιστήμες. Την πρώτη χρονιά δίδαξαν 26 καθηγητές (ανάμεσα σε αυτούς και κάποιοι αλλοδαποί).

Το 19ο αιώνα, ο ρόλος της παιδείας συνδεόταν άμεσα με την ανάπτυξη του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους και η ιδέα του Πανεπιστημίου είχε ευρύτατη απήχηση.

Όταν το 1839, τέθηκε το θέμα μεταφοράς του κτηρίου από την οδό Θόλου σε ένα μεγαλύτερο κτήριο, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου (Ράλλης, Σχινάς, Γεννάδιος, Βάμβας) καθώς και κορυφαίες μορφές του αγώνα (Κουντουριώτης, Κολοκοτρώνης, Ζαΐμης) ένωσαν τις δυνάμεις τους κάνοντας έκκληση γι’ αυτό τον σκοπό. Στην έκκληση αυτή ανταποκρίθηκαν εύποροι Έλληνες ομογενείς, έμποροι, κτηματίες, καθηγητές, κληρικοί, φιλέλληνες και έτσι το 1841 ολοκληρώθηκε η πρώτη πτέρυγα του καινούργιου κτηρίου και πραγματοποιήθηκε η μεταφορά του Πανεπιστημίου.

Τα επόμενα χρόνια, χάρη στους δωρητές και τους ευεργέτες του, το Πανεπιστήμιο συνέχισε να αναπτύσσεται, να εμπλουτίζει τις συλλογές του και να θεμελιώνει καινούργια παραρτήματα και εργαστήρια.

 Το πρώτο Πανεπιστήμιο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους ιδρύεται στην Αθήνα το 1837, με διάταγμα του βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και στεγάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα σπίτια της πόλης, στο σπίτι του Σ. Κλεάνθη.

Στις 3 Μαΐου 1837 γίνεται η επίσημη τελετή για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Όθωνος, όπως ονομάζεται τότε, σύμφωνα με τη συνήθεια των βαυαρών ηγεμόνων να δίνουν το όνομά τους σε ιδρύματα που εγκαινιάζουν.

Στο Πανεπιστήμιο φοιτούν αρχικά 52 φοιτητές και 75 ακροατές (ανάμεσα στους τελευταίους και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης). Οι φοιτητές είναι κάθε ηλικίας, διαφόρων επαγγελμάτων και είναι όλοι άντρες.

Γυναίκες γίνονται δεκτές στο Πανεπιστήμιο μόνο προς το τέλος του 19ου αιώνα. Η Ιωάννα Στεφανόπολι είναι η πρώτη φοιτήτρια που εγγράφεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου, το 1890.

H Θεολογική, η Νομική, η Ιατρική και η Φιλοσοφική είναι οι τέσσερις πρώτες σχολές, τις οποίες περιλαμβάνει το Πανεπιστήμιο. Αργότερα, οι Θετικές Επιστήμες που ως τότε ανήκαν στη Φιλοσοφική Σχολή, αποσπώνται από αυτήν και το 1904 ιδρύεται η Σχολή Θετικών Επιστημών.

Ανάμεσα στα ονόματα των 34 καθηγητών που δημοσιεύονται στο ιδρυτικό Βασιλικό Διάταγμα του 1837, έξι είναι Βαυαροί, ενώ οι Έλληνες έχουν σπουδάσει σε Πανεπιστήμια κυρίως της Γαλλίας και της Γερμανίας. Τελικά θα διδάξουν μόνον οι 26.