Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου

Χνάρι, Ναυτικό Μουσείο Σκιάθου

Μισομόντελο, ναυπηγικά εργαλεία, χνάρι.

Οι πρώτοι διδάξαντες, οι Δάσκαλοι δηλαδή των Σκιαθιτών ήταν οι Σκοπελίτες, όμως οι μαθητές μετά από λίγα χρόνια κατάφεραν να ξεπεράσουν τους δασκάλους τους.

Οι οικογένειες όπως του Κων. Γ. Μυτιληναίου, Νικ. Γ. Μυτιληναίου, Αγγελή Τζουβελέκη, Μιχάλη Αδ. Μαθηνού, Κων. Μελαχροινού και η δεύτερη ή και η τρίτη γενιά των παραπάνω ναυπήγησαν αμέτρητα σκαριά -αληθινά αριστουργήματα- για Σκιαθίτες αλλά και για πλοιοκτήτες εκτός Σκιάθου. Σήμερα υπάρχουν δείγματα, μετρημένα στα δάχτυλα τους ενός χεριού των τελευταίων Σκιαθιτών και θα αναφέρω δύο από αυτά που αρκετοί σύνεδροι αλλά και από τους παρευρισκόμενους πιθανόν να τα γνωρίζουν, είναι και τα δύο τύπου ‘περάματος’ και φτιαγμένα από τον ίδιο ναυπηγό τον Γεώργιο Ν. Μυτιληναίο, το ένα ονομάζεται “ΕΛΕΝΗ Π.”, και ανήκει στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε καρνάγιο της Σαλαμίνας, και ίσως εκεί παραμείνει μέχρι το τέλος του.Το άλλο είναι το “ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ”, του κ. Νικολάου Ρηγινού, και βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Τα δύο αυτά εναπομείναντα δείγματα της ναυπηγικήμισομόντελο, ναυπηγικά εργαλεία, χνάρι. τέχνης της οικογένειας Μυτιληναίου είχα την ευτυχία να δω, όταν τα κατασκεύαζε ο Γιώργος Νικ. Μυτιληναίος ή Μαστρονικολής επονομαζόμενος, όπως είχα την ευτυχία να δω να κατασκευάζεται από τον άλλο περίφημο Σκιαθίτη Αρχιναυπηγό Γεωργ. Κων. Μυτιληναίο το τελευταίο μεγάλο σκιαθίτικο καραβόσκαρο “ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ”, 250 τόνων του καπ. Παναγιώτη Ι. Διολέττα από το οποίο ξεκίνησα και την ναυτική μου καριέρα ως τζόβενο το 1959.

Για το πόσο ψηλά έφτασε η τέχνη και η δεξιότητα των Σκιαθιτών καραβομαραγκών χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω: Στις αρχές του 1901 ο Κώστας Γ. Μυτιληναίος κατάφερε να σκαρώσει στους ταρσανάδες του νησιού, ένα λόβερ 1200 τόνων και να το ρίξει στη θάλασσα. Το καράβι αυτό πήρε το όνομα “ΒΑΣΙΛΙΚΗ”, ανήκε στον καπ. Στέργιο Ραγιά. Θεωρήθηκε θαύμα ναυπηγικής, ένας αγράμματος καραβομαραγκός να χτίσει ένα τόσο μεγάλο καράβι, χωρίς να έχει γνώση των μαθηματικών υπολογισμών αλλά και χωρίς μηχανικά μέσα να το ρίξει στη θάλασσα από τα σκαριά, το πράγμα δεν είναι καθόλου, μα καθόλου μικρό.