Ναυτικό Μουσείο Καβάλας

Φανοί ναυσιπλοΐας, Ναυτικό Μουσείο Καβάλας

Οι φανοί ναυσιπλοΐας, και σήμανσης είναι ειδικά φανάρια, είναι εξαιρετικά σημαντικοί για το σκάφος  κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς  το καθιστούν ορατό σε άλλα σκάφη και δηλώνουν την κατεύθυνσή του  ώστε να διευκολυνθεί η ναυσιπλοία, και να αποφευχθούν συγκρούσεις στη θάλασσα. Επίσης δηλώνουν την κατάσταση που βρίσκεται το σκάφος.

Ο γενικός κανόνας λέει ότι όλα τα σκάφη ανεξαρτήτου μεγέθους, πρέπει να έχουν 4 (τέσσερις) τύπους φανών ναυσιπλοίας ή φώτα πορείας  και είναι υποχρεωτικά από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου, για όλα τα σκάφη πάνω από επτά μέτρα, που έχουν ταχύτητα μεγαλύτερη από 7 κόμβους. Για τα μικρά σκαφάκια μέχρι 7 μέτρα αρκεί ένα λευκό φανάρι, ορατό καθ’ όλο τον ορίζοντα και συνιστώνται και οι πλευρικοί, χωρίς όμως να είναι υποχρεωτικοί. Οι κωπήλατες βάρκες μπορούν να έχουν μόνο ένα λευκό φακό, τον οποίο πρέπει να δείχνουν εγκαίρως όταν χρειαστεί.

Οι φανοί είναι ένας διεθνής τρόπος επικοινωνίας και αναγνώρισης κατεύθυνσης πλεύσης σε όλους του λαούς του κόσμου.

Περιγραφή φανών :

 Εμφίστιος φανός  είναι λευκό φανάρι εγκατεστημένο πάνω από τον κεντρικό διαμήκη άξονα του πλοίου. Φωτίζει ασταμάτητα με τόξο φοροβολίας (225) μοιρών και τοποθετείται κατά τέτοιον τρόπο ώστε να φωτίζει ακριβώς τόξο από την πλώρη μέχρι 22,5 μοίρες πρύμα από το εγκάρσιο κάθε πλευράς του πλοίου. Πλοία-σκάφη με μήκος μέχρι και 50 m φέρουν έναν εμφίστιο φανό. Πλοία με μήκος άνω των 50 m φέρουν 2 εμφίστιους, που ο πρυμναίος είναι ψηλότερος.

Πλευρικοί φανοί υποδηλώνουν την πλευρά του πλοίου (σκάφους).

Το πράσινο φανάρι τοποθετείται στη δεξιά πλευρά και το κόκκινο αριστερά. Το καθένα από αυτά εκπέμπει τόξο φωτοβολίας 112,5 μοιρών και τοποθετείται κατά τέτοιον τρόπο ώστε να φωτίζει ακριβώς τόξο από την πλώρη μέχρι 22,5 μοίρες πρύμα από το εγκάρσιο της αντίστοιχης πλευράς.

Φανός κορώνης  είναι λευκό φανάρι εγκατεστημένο πλησιέστερα προς την πρύμνη και φωτίζει αδιάκοπα με τόξο ορίζοντα 135 μοιρών. Τοποθετείται κατά τέτοιον τρόπο ώστε να φωτίζει ακριβώς τόξο από την πρύμνη μέχρι 67,5 μοίρες προς κάθε πλευρά του πλοίου.

Περίβλεπτος φανός είναι λευκός φανός που φωτίζει χωρίς διακοπή όλο τον ορίζοντα με τόξο φωτοβολίας 360 μοιρών. Ο φανός αυτός θα πρέπει να τοποθετείται στα ψηλότερα μέρη του σκάφους, ώστε να μην εμποδίζει το τόξο φωτοβολίας του.