Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής

Πρόσοψη του Μουσείου Νεώτερης Κεραμεικής

Το Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής είναι ένας μουσειακός και εκπαιδευτικός οργανισμός αφιερωμένος στη διάσωση και προβολή του πάσης φύσεως υλικού το οποίο συνδέεται με τη νεοελληνική κεραμική. Ιδρύθηκε το 1993 από τη λαογράφο Μπέτυ Ψαροπούλου. Αποτελεί Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στεγάζεται σε αναστηλωμένο νεοκλασικό κτίριο στην οδό Mελιδώνη 4-6, στον Kεραμεικό.
Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του είναι η διάνοιξη των πυλών του προς όλες τις κατηγορίες κοινού. Θεωρώντας ότι η εκπαίδευση αποτελεί κεντρική αποστολή του σύγχρονου μουσειακού οργανισμού, αναπτύσσει μία ενεργητική εκπαιδευτική πολιτική για σχολικές ομάδες με θέμα την παραδοσιακή κεραμική.
Ωστόσο, η εκπαιδευτική διάσταση του μουσείου δεν ταυτίζεται μόνο με τα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες. Άλλοι τομείς δραστηριοποίησής του είναι:
– εκπαιδευτικά προγράμματα Σαββατοκύριακου,
– προγράμματα για οικογένειες και το ευρύ κοινό κ.ά.
– εκπαιδευτικά προγράμματα για άτομα με αναπηρίες,
– προγράμματα εκμάθησης της κεραμικής σε ενήλικες και άλλες ειδικές κατηγορίες κοινού (όπως μέλη Θεραπευτικών Κοινοτήτων ή Κέντρων Ψυχικής Υγιεινής, ομάδες μειονοτήτων, κ.ά.),
– περιοδικές εκθέσεις,
– ειδικές ξεναγήσεις
– διαλέξεις, κ.ά.
Στο Μουσείο υπάρχουν μόνιμοι εκθεσιακοί χώροι, χώρος περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων, αίθουσα για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο, καφενείο και πωλητήριο.