Σπαθάρειο Μουσείο

Ο Μέγας Αλέξανδρος του Μίμαρου, Σπαθάρειο Μουσείο.

Φιγούρα 66 εκ., Ο Μέγας Αλέξανδρος του Μίμαρου.
Κατασκευάστηκε από τον Σωτήρη Σπαθάρη μεταξύ του έτους 1948 – 1950, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι πεπιεσμένο χαρτί και σίδηρος (περτσίνια) και πλαστικό.
Είναι δωρεά του Ευγένιου Σπαθάρη στο Σπαθάρειο Μουσείο – Θέατρο Σκιών του Δήμου Αμαρουσίου κατά το έτος 1995.

Ο Μέγας Αλέξανδρος έχει την τυπική ενδυμασία του αρχαίου Έλληνα, κρατά ασπίδα και κοντάρι που στην άκρη σχηματίζει σταυρό και φορά σανδάλια. Στην περικνημίδα σχηματίζεται ανθρώπινο πρόσωπο. Υπάρχουν σκαλίσματα που δείχνουν το μάτι, το φρύδι, τα μακριά μαλλιά και το λουρί της περικεφαλαίας καθώς και τα στολίδια σ’ όλη την ενδυμασία του. (περικεφαλαία, χιτώνας, ασπίδα).

Οι αρθρώσεις της φιγούρας είναι :
10:7:αριστερό μακρύ χέρι,3:δεξί γόνατο/αριστερό γόνατο/σώμα

Η φιγούρα αυτή είναι κατασκευασμένη απ’ τον Σωτήρη Σπαθάρη, απομίμηση όμως της φιγούρας του Μιμάρου οπού την είχε για πρώτη φορά εισάγει στο θέατρο σκιών. Η φιγούρα παρουσιάζει φθορές στο αριστερό χέρι και στην περικεφαλαία.

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΦΙΔΙ

Υπόθεση του Έργου,
Σε μια πολιτεία, υπάρχει ένα Φίδι που για ν’ αφήσει το νερό της πηγής να τρέξει, κάθε χρόνο κατασπαράζει ένα κορίτσι. Την επιλογή κοριτσιών για την θυσία αυτή, την κάνουν οι κάτοικοι με κλήρωση.
Αυτή τη φορά, ο κλήρος πέφτει στην κόρη του Πασά, την Βεζυροπούλα.
Ο Πασάς στεναχωρημένος βγάζει διαταγή πως όποιος σκοτώσει το καταραμένο φίδι, θα πάρει 200 λίρες, θα παντρευτεί την κόρη του, και μετά τον θάνατό του θα πάρει και τον θρόνο. Έρχονται οι διάφοροι γνωστοί τύποι, αλλά κανείς δεν καταφέρνει να σκοτώσει το καταραμένο φίδι.
Τέλος ο Μέγας Αλέξανδρος, που κατά την παράδοση στο Θέατρο Σκιών συμβολίζει τον Άγιο Γεώργιο, σκοτώνει το φίδι, και λυτρώνει τον τόπο από τα δεινά.