Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

«Άψυχα…», Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

«Άψυχα αντικείμενα έχετε λοιπόν ψυχή;»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε προσχολικές ηλικίες, μαθητές των πρώτων τάξεων του Δημοτικού σχολείου και σε οικογένειες, με θέμα τον χειρισμό των μουσειακών αντικειμένων.

Υπάρχει ημερομηνία λήξης για ένα αντικείμενο; Τι μπορούμε να κάνουμε για να το προστατέψουμε; Πόσο «έξυπνα» είναι τα χέρια μας; Πώς αντιδρούν τα αντικείμενα στο περιβάλλον φύλαξης ή έκθεσής τους; Ποια είναι η σημασία της προληπτικής συντήρησης;

Στα παραπάνω ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις παιδιά 5-7 χρονών. Παράλληλα με την εξοικείωση των παιδιών με το μουσειακό περιβάλλον, κύριος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας βιωματικής εμπειρίας γύρω από την προληπτική συντήρηση και το σωστό χειρισμό των αντικειμένων.

Kαθώς ξετυλίγεται μια φανταστική ιστορία γύρω από το στήσιμο μιας έκθεσης, τα παιδιά εμπλέκονται σε δράση. Καλούνται να προσεγγίσουν ενεργά το μουσείο ως ένα χώρο φύλαξης, διατήρησης, προστασίας και ερμηνείας του υλικού μας πολιτισμού.

Ο χειρισμός αντικειμένων της απτικής συλλογής (handling collection) του μουσείου, αναδεικνύει τη σημασία της προσεκτικής χρήσης και το σεβασμό που οφείλουμε τόσο στην πολιτιστική μας κληρονομιά, όσο και σε προσωπικά και οικογενειακά αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Ως βοηθοί συντηρητών-μουσειολόγων, τα παιδιά αφουγκράζονται ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα αντικείμενα, επινοούν τις δικές τους, τις αφηγούνται στους συνοδούς τους και παίζοντας θεάτρο σκιών αναρωτιούνται: Άψυχα αντικείμενα έχετε λοιπόν ψυχή;