Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων

Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων

Το Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων είναι το πρώτο Σπήλαιο στην Ελλάδα που αξιοποιήθηκε τουριστικά, αλλά και αυτό που παραμένει πρώτο στις εντυπώσεις όσον αφορά το μέγεθος και τη σπανιότητά του. Σε αυτό βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα (1956) απολιθωμένα οστά και δόντια της σπηλαίας άρκτου (Ursus spelaeus).

Το Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, καθώς οι κάτοικοι του χωριού προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς. Με το τέλος του πολέμου βρέθηκε στο Πέραμα ο Κωνσταντίνος Κασβίκης, γυμναστής και ερασιτέχνης σπηλαιολόγος, ο οποίος μαζί με την ομάδα του έβγαλε φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό και Αθηναϊκό τύπο. Έτσι έμαθαν για το Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων ο Ιωάννης και η Άννα Πετροχείλου, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Πέραμα και άρχισαν συστηματική εξερεύνηση και χαρτογράφηση του Σπηλαίου, ώστε να αξιοποιηθεί τουριστικά.

Το Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων συγκαταλέγεται μεταξύ των ωραιότερων σπηλαίων παγκοσμίως, που φιλοτέχνησε η φύση πριν 1.500.000 χρόνια, στα σπλάχνα του λόφου Γκορίτσα, σε ένα τριώροφο παλάτι. Τα «εκθέματα» που παρουσιάζονται είναι από τα πλουσιότερα, καθώς σε άλλα σπήλαια φτιάχνονται 6-10 είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών, ενώ στο Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων φτάνουν τα 19. Επίσης συναντάμε και γραφικές λίμνες με τα πέτρινα νούφαρά τους, στα κρυστάλλινα νερά των οποίων καθρεφτίζονται οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες.

Στην έξοδο του Σπηλαίου, 25 μ. ψηλότερα από την είσοδο, ο επισκέπτης έχει μια υπέροχη θέα τόσο της πόλης των Ιωαννίνων, όσο και της θρυλικής λίμνης Παμβώτιδας, ξακουστής από τον ιστορικό θρύλο της Κυρά Φροσύνης και του Αλή Πασά. Από εκεί, ακολουθώντας ένα εξωτερικό γραφικό μονοπάτι επιστρέφει στην είσοδο του Σπηλαίου.

Το Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων απέχει μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων. Καταλαμβάνει έκταση 14.800 τ.μ., εκ των οποίων τα 1.100 μ. αποτελούν την τουριστική διαδρομή. Η διάρκεια της ξενάγησης είναι περίπου 45 λεπτά. Μπορείτε να επισκεφτείτε το Σπήλαιο από τις 09.00 το πρωί έως τη δύση του ήλιου καθημερινά, Σαββατοκύριακα και αργίες. Οι ξεναγοί του  Σπηλαίου θα σας υποδεχτούν στην είσοδο και θα φροντίσουν για την άρτια ενημέρωσή σας σε αυτή την καταπληκτική έκθεση γλυπτικής της φύσης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλ. 2651081650 και 2651081521 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.spilaio-perama.gr