Τοπία-Αρχαιολογικοί χώροι

Οθωμανική βιβλιοθήκη – Κάστρο Ιωαννίνων

Το κτήριο της οθωμανικής βιβλιοθήκης.
Πρόκειται για ένα μονώροφο, κομψό, λιθόκτιστο οικοδόμημα, άψογα προσαρμοσμένο στην κατωφέρεια του εδάφους, το οποίο περιείχε σπουδαία οθωμανικά και ελληνικά έγγραφα, θρησκευτικά βιβλία, έντυπα και χειρόγραφα, αλλά και τη μεγίστης σημασίας αλληλογραφία του Σέχη των Ιωαννίνων με τον Σουλτάνο.
Αποτελεί ένα σπάνιο είδος κτηρίου και ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα παραδείγματα.
Σήμερα έχει αποκατασταθεί συνολικά. Ωστόσο και ο χώρος μπροστά από την οθωμανική βιβλιοθήκη μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας, καθώς η ανασκαφική έρευνα έχει φέρει στο φως ευρήματα ήδη από την ελληνιστική εποχή, τη βυζαντινή έως και την ύστερη οθωμανική.
Σε συνδυασμό μάλιστα με το παρακείμενο βυζαντινό λουτρό και το αντίστοιχο οθωμανικό, στον συγκεκριμένο χώρο αποτυπώνεται, αδιάκοπα, η μακραίωνη ανθρώπινη δραστηριότητα στη χερσόνησο του κάστρου.

Φωτογραφικό υλικό από την έκθεση φωτογραφίας και αρχαιολογικής περιήγησης με τίτλο ‘‘Από τη λήθη …. στο φώς‘‘ που πραγματοποιήθηκε 1- 9 Φεβρουαρίου 2017, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Δ. Χατζή Ιωάννινα μέσα από τον φακό της Αλεξάνδρας Μπόμπολη, ερασιτέχνη φωτογράφου και τα κείμενα της Κωνσταντίνας Ζήδρου, αρχαιολόγου στις κρυμμένες λεπτομέρειες των μνημείων και των οικοδομημάτων του Κάστρου των Ιωαννίνων, όπου αποτυπώνεται, με τρόπο μοναδικό, η ιστορία της πόλεως.