Αρχιτεκτονική

Οδός Μιχαλακοπούλου

Η οδός Μιχαλακοπούλου δημιουργήθηκε επάνω στην κοίτη του Ιλισού ποταμού στα τέλη του 20ού αιώνα. Αυτό σημαίνει ότι κάτω από το δρόμο ρέει το ποτάμι.
Ο δρόμος πήρε το όνομά του από τον Ανδρέα Μιχαλακόπουλο (1875-1938), πολιτικό και νομομαθή από την Πάτρα, ο οποίος υπήρξε σημαντικός πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας (1924-1925).
Ο Ιλισός ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι της Αθήνας. Πήγαζε από τις πλαγιές του Υμηττού και στον Ταύρο ενωνόταν με τον Κηφισό. Μαζί εξέβαλλαν στον Φαληρικό Όρμο, στην περιοχή Τζιτζιφιές. Το καλοκαίρι δεν είχε νερό, όμως το χειμώνα τα νερά του πλημμύριζαν τις γύρω περιοχές.
Ο Ιλισός αποτελούσε και φυσικό όριο ανάμεσα στους ευγενείς και στη λαϊκή τάξη. Κάποτε μάλιστα, υπήρχε μια γέφυρα που χώριζε τις δύο όχθες του. Στη μια όχθη ήταν χτισμένο το παλάτι και γύρω του οι κατοικίες των ευγενών ενώ στην άλλη όχθη, στις πλαγιές της κοίτης του, έβλεπε κανείς γραφικά λαϊκά σπιτάκια με αυλές.
Το σπιτάκι που φωτογραφίσαμε ανήκει στη δεύτερη αυτή ομάδα σπιτιών. Είναι ένα «δείγμα» που σοφά διαφύλαξε η πολιτεία ως μάρτυρα της ιστορίας της πόλης.