Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος

Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος ιδρύθηκε το 1949 και από το 1971 στεγάζεται στο κτήριο της Μαρίνας Ζέας στον Πειραιά. Αποτελεί το θεσμικό θεματοφύλακα της Ναυτικής μας ιστορίας, τέχνης, κληρονομιάς και παράδοσης.
Στις 10 μεγάλες αίθουσες του μουσείου παρουσιάζεται με ανάγλυφο τρόπο η ναυτική πορεία του έθνους μέσα στους αιώνες μέσα από τα 2.500 εκθέματα.
Την πρώτη αίθουσα κοσμούν θαλασσογραφίες και προσωπογραφίες των ιδρυτών και ανθρώπων που έδρασαν στη θάλασσα. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η ναυτική δραστηριότητα των Ελλήνων κατά την προϊστορία, την αρχαιότητα, τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο ως το τέλος του 18ου αιώνα.
Οι επόμενες εκθεσιακές ενότητες είναι αφιερωμένες στον αγώνα της ανεξαρτησίας του ’21, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν τα εκθέματα από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους έως τους Βαλκανικούς πολέμους. Η επόμενη αναφέρεται στην εποποιία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ οι τελευταίες αφορούν την ιστορία και εξέλιξη του εμπορικού ναυτικού.
Ο επισκέπτης έχει τη ευκαιρία να ταξιδέψει στο χώρο και το χρόνο και να επισημάνει τις σχέσεις του με άλλους λαούς σε επίπεδο εμπορικών και πολιτιστικών ανταλλαγών.
Στο Ναυτικό Μουσείο λειτουργεί επίσης και η μοναδική ναυτική βιβλιοθήκη της Ελλάδος με περισσότερους από 13.000 τόμους βιβλίων και περιοδικών, η οποία είναι οργανωμένη με το διεθνές σύστημα DEWEY. Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή στο κοινό τις ώρες και ημέρες λειτουργίας του Μουσείου.
Στο Ναυτικό Μουσείο υπάρχει και μια σημαντική φωτογραφική συλλογή της οποίας η οργάνωση ξεκίνησε το 1993. Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται κυρίως από δωρεές γόνων ναυτικών οικογενειών και υπερβαίνει σήμερα τις 10.000 πρωτότυπες φωτογραφίες (ασπρόμαυρες και έγχρωμες), μέρος των οποίων περιλαμβάνεται σε φωτογραφικά λευκώματα. Παράλληλα, το αρχείο διαθέτει περισσότερα από 2.000 καρτ-ποστάλ (έγχρωμα και ασπρόμαυρα), ενώ διατηρεί ένα ικανοποιητικό αριθμό αρνητικών σε γυάλινες πλάκες (200).
Ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος αποτελεί το Ιστορικό του Αρχείο. Το αρχειακό υλικό προέρχεται κατά κύριο λόγο από δωρεές και αριθμεί περισσότερες από 25.000 σελίδες και εκτείνεται χρονικά από την εποχή της ελληνικής παλιγγενεσίας ως τα τέλη περίπου του 20ου αι.
Στο Ναυτικό Μουσείο υπάρχει, επίσης συλλογή χαρτών, σχεδίων πλοίων καθώς και οπτικοακουστικό αρχείο.
Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), της Διεθνούς Ένωσης Ναυτικών Μουσείων (ICMM) και της Ένωσης Ναυτικών Μουσείων της Μεσογείου (AMMM).

Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος
Ακτή Θεμιστοκλέους Φρεαττύδα, 185 37 Πειραιάς
Τηλ: 210 45 16 264, 42 86 959, 4516822
Fax: 210 45 12 277
E-mail: [email protected], [email protected]
web site: www.hmmuseum.gr