Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας | Παύλος Βρέλλης

Κυρά Βασιλική, Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας | Παύλος Βρέλλης

Κυρίαρχη μορφή στη σύνθεση αυτή, που είναι από τη σφαγή του Αλή–πασά, είναι η ήρεμη και γλυκιά μορφή της Κυρά–Βασιλικής την οποία επίτηδες ο δημιουργός Παύλος Βρέλλης τοποθέτησε πολύ κοντά στον επισκέπτη, γιατί είναι το μόνο πλάσμα που έσωσε και βοήθησε κόσμο, το μόνο πλάσμα που νοιάστηκε για άλλους, πιο πολύ από τον εαυτό της. Γι’ αυτό και την έχει αποδώσει ήρεμη ακόμη και εκείνη τη στιγμή που πίσω της επικρατούν σκηνές κόλασης. Μοναδικό κομμάτι η φορεσιά της Κυρά-Βασιλικής.
Η Κυρά-Βασιλική ήταν κόρη του Κίτσου Κονταξή, προύχοντα της Πλεσίβιτσας (το σημερινό Πλαίσιο Φιλιατών της Ηπείρου), ξακουστή για την ομορφιά της. Αρπάχτηκε σε ηλικία 12 χρονών με προορισμό το χαρέμι του Αλή-πασά, 61 χρονών.
Μεγαλώνοντας στο χαρέμι του Αλή–πασά γνώρισε σπουδαίους Έλληνες που τη μόρφωσαν αλλά και τη μύησαν στη Φιλική Εταιρεία, γιατί η επιρροή της πάνω στο Αλή–πασά ήταν πολύ μεγάλη, της είχε τόση αδυναμία που την άφησε στη θρησκεία της και, μάλιστα, το μικρό εικονοστάσι που βρισκόταν στο χαρέμι έγινε παρεκκλήσι και λειτουργούσε κανονικά.
Από τη θέση που κατείχε επηρέασε ευεργετικά τον Ελληνισμό και έσωσε πολύ κόσμο όπως, για παράδειγμα, όταν έδρασε συντονισμένα μαζί με τον Θανάση Βάγια και γλίτωσε τα Γιάννενα από ανατίναξη.

Πηγή: Οδηγός του Μουσείου «Παύλος Βρέλλης – Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας – Κέρινα Ομοιώματα».