Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα "Βασίλειος Παπαντωνίου"

Ι. Καποδίστριας & Κ. Παπαλεξοπούλου, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα “Β. Παπαντωνίου”

Προθήκη με ομοιώματα του Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας και της Καλλιόπης Παπαλεξοπούλου (1809-1898), που υπήρξε πρωτεργάτης της Ναυπλιακής Επανάστασης της 1ης Φεβρουαρίου 1862 (κατασκευή Gary Hall). Αγγλία 2006, 2010

Στην προθήκη παρουσιάζονται επίσης έπιπλα εποχής, χάρτες της Πελοποννήσου και χαρακτικά με θέμα το Ναύπλιο, το Άργος κλπ.

Η Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου (1809-1899) γεννήθηκε στην Πάτρα και ήταν κόρη του προκρίτου Ανδρέα Καλαμογδάρτη. Κατά την έναρξη της επανάστασης κατέφυγε στη Ζάκυνθο με τη μητέρα της και στη συνέχεια στην Ανκόνα της Ιταλίας. Εκεί σπούδασε και έμαθε ιταλικά, γαλλικά και αγγλικά. Το 1824 η οικογένεια της μετακόμισε στο Ναύπλιο, όπου παντρεύτηκε τον Σπύρο Παπαλεξόπουλο, δήμαρχο Ναυπλίου και γερουσιαστή. Σύντομα η Καλλιόπη ξεχώρισε για το πνεύμα της ενώ το σπίτι της είχε μετατραπεί σε φιλολογικό σαλόνι. Προσέφερε μεγάλο μέρος της περιουσίας της στους φτωχούς και στους πρόσφυγες. Τάχθηκε φανερά εναντίον του Όθωνα και έλαβε μέρος σε όλες αντι-Οθωνικές αντιδράσεις. Μετά τον θάνατο του συζύγου της, το 1850, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση για ένα μεγάλο διάστημα. Πρωτοστάτησε στην αποτυχημένη εξέγερση του Ναυπλίου, την 1η Φεβρουαρίου του 1862 γι’ αυτό και καταδιώχθηκε από το παλάτι. Όταν ο Όθων εκθρονίστηκε κατέπλευσε το πλοίο «Ελλάς» στο Ναύπλιο και την μετέφερε στην Αθήνα ως προσκεκλημένη της Κυβέρνησης, όπου την τίμησαν για την δράση της και της απένειμαν τιμητική σύνταξη 500 δρχ.
Απεβίωσε πάμφτωχη στις 8 Φεβρουαρίου του 1899. Στο Ναύπλιο υπάρχει οδός, έξω από το αρχοντικό της, που φέρει το όνομα της καθώς και προτομή της στο αναγνωστήριο της δημόσιας βιβλιοθήκης του Ναυπλίου, έργο του Χαριάτη. Επίσης εξυμνήθηκε από γνωστούς ποιητές της εποχής όπως από τον Ηλία Καλαμογδάρτη, πρώτο ξάδελφο της, και τον Παναγιώτη Σούτσο.