Community
Απόψεις
από Vasiliki αρχαιολόγος
  Free Member
Το περίφημο ημερολόγιο των Μάγια και η ανεξέλεγκτη καταστροφολογία
Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2012

Ένα πολυσυζητημένο θέμα τα τελευταία χρόνια, ειδικά πλησιάζοντας και πλέον διανύοντας το έτος 2012, αποτελούν οι περιβόητες «προφητείες των Μάγια» περί καταστροφολογίας, κατάρρευσης ολόκληρων πολιτισμών και αφανισμού κάθε ζωντανής οντότητας στον πλανήτη Γη. Ο καθένας μπορεί να φαντάζεται κάθε δυνατό, διαφορετικό τρόπο για το τέλος. Σεισμοί, πλημμύρες, κομήτες… ας το αφήσουμε στη σκέψη του καθενός…

Ο άνθρωπος από τη φύση του φαίνεται να συναρπάζεται από το μυστήριο, το διαφορετικό, από ό,τι τον κάνει να αμφιβάλλει πέρα από τα ήδη δεδομένα και τεκμηριωμένα “στερεότυπα” της εποχής του. Ακόμη και μια ενδεχόμενη καταστροφή όσο και αν τον φοβίζει μοιάζει ταυτόχρονα να τον συναρπάζει. Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που εικάζεται η καταστροφή του κόσμου. Το έτος 1000 τρομοκρατούσε τον κόσμο καθώς αποτελούσε τη συμπλήρωση 1.000 χρόνων από τη γέννηση του Μεσσία. Χίλια χρόνια αργότερα, χίλια χρόνια μόρφωσης, επιστήμης και μάθησης, αντίστοιχες μοιρολατρικές αντιδράσεις υπήρχαν για το έτος 2000, που στην ουσία δεν είχαν καμία τεκμηριωμένη βάση που θα μπορούσε έστω και στο ελάχιστο να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τότε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ξοδεύτηκαν σε όλο τον κόσμο περίπου 300 δις δολάρια για επεμβάσεις στα συστήματα πληροφορικής ώστε να αποφευχθεί το «millennium bug», ένας ιός που θα αχρήστευε όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα στον πλανήτη. Το 1524, ένας κατακλυσμός θα αφάνιζε τον κόσμο σύμφωνα με τον Γερμανό Johannes Steffler. To 1914 πάλι επρόκειτο να έρθει η ημέρα της Κρίσης σύμφωνα με τον ιδρυτή των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Οι οπαδοί του προέβλεψαν το τέλος του κόσμου το 1925, το 1941, το 1975 και το 1984. Πολύ πιο ακραία είναι η περίπτωση αιρέσεων όπως ήταν το «Heaven’s Gate». Το 1997, 39 μέλη της αυτοκτόνησαν, ελπίζοντας να φτάσουν σε ένα «ανώτερο επίπεδο» προτού έρθει το τέλος του κόσμου.

Πόσα άλλα παραδείγματα ακόμα καταστροφής, φτάνοντας όμως αισίως στο 2012… αναμένοντας στις 21/12/2012 τη συντέλεια του κόσμου. Μια συντέλεια την οποία όπως προκύπτει έχουν προβλέψει οι Μάγια, λαός Ινδιάνων της Κεντρικής Αμερικής, ο οποίος εξαφανίστηκε, καθώς συμπεριλαμβάνεται σε μια από τις πολλές φυλές της Αμερικής που κυριολεκτικά κατακρεούργησαν οι Ισπανοί κατακτητές. Αρχαιολογικά μνημεία προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον πολιτισμό των Μάγια ο οποίος έφτανε στο επίπεδο των περισσότερο γνωστών πολιτισμών της αρχαιότητας, της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Ινδίας και όχι σε κάποιο εξωφρενικά προηγμένο επίπεδο.

Τα ημερολόγια των Μάγια δεν προμηνύουν πουθενά το τέλος του κόσμου, συγκεκριμένα δεν αναφέρουν τίποτα για το 2012. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι εφόσον δεν υπάρχει καμία αναφορά δεν υπάρχει και συνέχεια στον κόσμο. Αυτό όμως που σαφώς έχει παρερμηνευθεί ή ακόμη καλύτερα έχει παραμεληθεί είναι η χρήση των ημερολογίων. Σκοπός της ύπαρξής τους δεν ήταν άλλος από τη μέτρηση του χρόνου. Αντίστοιχα με τους αρχαίους Έλληνες η μέτρηση του χρόνου ξεκινούσε από την έναρξη ενός σημαντικού γεγονότος και έκλεινε σε ένα αντίστοιχα μεγάλο γεγονός, για να ξεκινήσει μια καινούρια εποχή. Χρόνος έναρξης του ημερολογίου το 3113 π.Χ με ολοκλήρωση το 2012.

Sandra Noble: «Για τους αρχαίους Μάγια, η άφιξη στο τέλος του κύκλου αντιπροσώπευε μια μεγάλη γιορτή».

Paul Kurtz: «Μια κοινωνικώς διαδεδομένη πεποίθηση, όπως ο φόβος μιας καταστροφής, μπορεί να έχει βαθιές πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες, ιδίως αν τη συμμερίζονται άτομα που κατέχουν θέσεις ισχύος. Αν αφήνουμε τον εαυτό μας να επηρεάζεται από την καταστροφολογική σκέψη σημαίνει ότι δεν κάνουμε τίποτα για να προλάβουμε μια επικείμενη καταστροφή, περιμένοντας το αναπόφευκτο τέλος. Ή μπορεί να σημαίνει ότι συμπεριφερόμαστε με τρόπο που επαληθεύει την προφητεία».

Ίσως αν κοιτάξουμε βαθύτερα θα παρατηρήσουμε ότι πάντα το κίνητρο για τη δημιουργία φόβου και πανικού αποτελούσε το συμφέρον, το χρήμα, η εξουσία. Θα ήταν υπερβολικός ο ισχυρισμός ότι η καταστροφή του κόσμου εξυπηρετεί άριστα τις σκοπιμότητές της, καθώς το εμπόρευμα της συντέλειας, μια θέση σε καταφύγιο, κοστολογείται έως και στα 10.000 δολάρια; Η αμερικάνικη εταιρία Vivos ετοιμάζει συνολικά 20 πολυτελή καταφύγια σε διάφορα σημεία του κόσμου, προκειμένου να «φιλοξενήσει» περίπου 4.000 άτομα που θα αγοράσουν έναντι 9.950 δολαρίων ένα “εισιτήριο ζωής”.