Community
  Exclusive Member
Δρ Γεωργία Στρατούλη: «Γιατί αυτή η απαξίωση στον τόπο σας και την ιστορία του;»
Η Γεωργία Στρατούλη θέτει ερωτήματα στις αρχές της Κεφαλονιάς
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2014

Η αρχαιολόγος Γεωργία Στρατούλη, σε κείμενό της που αναρτήθηκε στο ιστολόγιο «Πρόννοι», απευθύνεται στις αρχές της Κεφαλονιάς, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την αξιοποίηση (ή μη) του μνημειακού πλούτου του νησιού και την προβολή των πρόσφατων ανασκαφικών ευρημάτων. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι αρχές της χώρας, σε κάθε επίπεδο, τονίζουν την απόλυτη ανάγκη αξιοποίησης του πολιτισμού μας προς όφελος όλων μας, η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα καθίσταται επιτακτική.

Το κείμενο της κας Στρατούλη, όπως αναρτήθηκε στο ιστολόγιο, είναι το ακόλουθο:

«Καλή Χρονιά σε όλους! Παρακολουθώ ανελλιπώς τη δραστηριότητα στο νησί, ιδιαίτερα στον Πόρο, με τον οποίο έχω αναπτύξει δεσμούς επιστημονικού έργου, μια ζωή νιότης και ωρίμανσης από το 1992 κ.ε. Δεν θα σας κρύψω ότι θλίβομαι για τις σιωπηλές πλέον αίθουσες πραγματοποίησης των συνεδριάσεων των τοπικών αρχών!

»Οι συνεδριάσεις του Τοπικού Συμβουλίου πραγματοποιούνται σε έναν χώρο που με χρηματοδότηση της ΕΕ, με το Β’ ΚΠΣ, αν θυμάμαι καλά, τροποποιήθηκε για να στεγάσει έναν Εκθεσιακό Χώρο – μια Αρχαιολογική Συλλογή, που όμως δεν λειτούργησε μέχρι σήμερα ως τέτοια για το κοινό! Αυτή η αίθουσα συνεδριάσεών σας σήμερα, από το 1992 μέχρι το Πάσχα του 2010 έσφυζε από μελετητές αρχαιολογικού υλικού από το Σπήλαιο της Δράκαινας, αρχαιολόγους, γεωλόγους, συντηρητές, αλλά και επισκέπτες, μαθητές και πολίτες. Εδώ και πολλά χρόνια προσπαθώ να σας πείσω ότι παράλληλα με τις μαρίνες, τα έργα σύγχρονων υποδομών κ.λπ., μπορείτε να αξιοποιήσετε και τον μνημειακό πλούτο της περιοχής σας για την ανάπτυξη του τόπου σας! Δεν ήσασταν παρόντες τότε…, εμείς έχουμε όμως το Βιβλίο Επισκεπτών του χώρου, που γλαφυρά αποτυπώνει τη συγκίνηση και χαρά των επισκεπτών, ντόπιων και κυρίως τουριστών, να έρχονται σε άμεση επαφή με την ιστορία δεκάδων αιώνων του τόπου!

»Δεν θα βαρεθώ ΠΟΤΕ να μιλώ ξανά και ξανά για το πολλαπλασιαστικό όφελος γνώσης και χρήματος που μπορεί να προκύψει από τη σωστή διαχείριση του πολιτισμικού αποθέματος της χώρας! Είχαμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε 30.000€ από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για μια έκθεση αρχαιολογικού υλικού για τη Δράκαινα στον χώρο των συνεδριάσεών σας σήμερα… Τι έγινε τελικά; Κλείσαμε το υλικό που ήρθε στο φως μεταξύ 1992 και 2005 από τα σπλάχνα της Σπηλιάς σε ανήλιαγες αποθήκες του Αργοστολίου μετά τον Σεπτέμβριο του 2012… Σας ερωτώ: Ποιος θα το δει εκεί; Ποιος θα το αξιοποιήσει; Ήδη κι εσείς αρχίσατε να το ξεχνάτε! Προτρέπετε τους επισκέπτες σας να επισκεφθούν τη Μελισσάνη, το Κάστρο του Αγ. Γεωργίου, το υπέροχο Φισκάρδο, ή τις αρχαιότητες της Ολυμπίας, της Πύλου και της Επιδαύρου… Ποιος σκέφτηκε ότι έχετε ένα Φαράγγι στα πόδια σας με ιστορία 7.500 χρόνων, τη Λεκάνη των Τζαννάτων, τ’ Αρακλί (Ηράκλειο Πεδίο της αρχαιότητας) με εξαιρετικά μνημεία της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (μυκηναϊκός τάφος και οικισμός) και της Εποχής του Σιδήρου και των Ελληνιστικών χρόνων και… και… και… Οι επισκέπτες θέλουν τόπους να περιηγούνται κι εσείς τους έχετε σε περίσσεια στην περιοχή σας και απλά… τους απαξιώνετε! Το αρχαιολογικό υλικό, αυτό το συγκριτικό για τη χώρα μας πλεονέκτημα, δεν το “αποκρύπτεις”. Αντίθετα το “αποκαλύπτεις” στο κοινό… Με εκθεσιακούς χώρους, με περιπατητικές διαδρομές, με αναπλάσεις και… και… Γιατί έχει μια φοβερή δύναμη διήγησης για πρακτικές και ιδέες ανθρώπων άλλοτε και σήμερα… Τι αποφέρει το σημερινό άδειο κτήριο, αυτό το τοπόσημο για τον Πόρο και την ευρύτερη περιοχή στον πολίτη του Πόρου και του νησιού; Οι συνεδριάσεις των τοπικών αρχών μπορούν να πραγματοποιούνται και σε άλλους χώρους. Τι φοβηθήκατε και δεν συναινέσατε ακόμη και σε μια πειραματική προσπάθεια λειτουργίας του χώρου για 3 ή και για 6 μήνες ως χώρου γνωριμίας του κοινού με το αρχαιολογικό υλικό της 6ης και 5ης χιλιετίας από το μνημειακό φαράγγι του Πόρου, από τη Σπηλιά της Δράκαινας, που έχει καταστήσει τον τόπο γνωστό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα; Τι θλίψη να υπάρχει ένας ιστότοπος για τη Δράκαινα με πρωτοποριακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που χρησιμοποιείται σε σχολεία από τη Γαύδο μέχρι την Κομοτηνή και η Κεφαλονιά να παραμένει αμέτοχη, απαθής… Γιατί αυτή η απαξίωση στον τόπο σας και την ιστορία του;»

Πηγή