Η Marie-Anne-Sophie Marbois γεννήθηκε στην Αμερική το 1785 και πέθανε το 1854 στην Αθήνα. Παντρεύτηκε τον Anne-Charles Lebrun που πήρε τον τίτλο de Plaisance το 1809. Μαζί απέκτησαν μια κόρη, την Caroline-Eliza. Ταξιδεύοντας με την Ελίζα, η Sophie de Plaisance γνωρίζει το 1827 στη Ρώμη τον Καποδίστρια. Η συνάντηση αυτή την παρακινεί και να χρηματοδοτήσει την επανάσταση στην Ελλάδα και να επισκεφθεί τη χώρα. Στην Αθήνα εγκαθίσταται με την κόρη της μετά το 1833 και κτίζει δικό της ξύλινο σπίτι στην οδό Πειραιώς, κοντά στο σημείο όπου θα ιδρυθεί το 1840 το θέατρο Sansoni. Στο διπλανό σπίτι, έμενε ο γερμανός γλύπτης Christian Heinrich Siegel και ο δανός εφημέριος της Αμαλίας Asmus Heinrich Luth. Η γυναίκα του Christiane και η αδελφή της Hanne Fischer (που θα παντρευτεί τον Winstrup) κρατούν ημερολόγια. Το 1847 πυρκαγιά καταστρέφει το σπίτι της Σοφίας. Στο υπόγειο βρισκόταν το φέρετρο με το βαλσαμωμένο σώμα της κόρης της που είχε πεθάνει 10 χρόνια νωρίτερα σε ταξίδι στη Βηρυττό.
Πρόσφατες έρευνες σε αρχεία της Κοπεγχάγης ανασκευάζουν την άποψη ότι τα σπίτια και τα παλάτια της Σοφίας στην Αθήνα έκτισε ο Σταμάτιος Κλεάνθης. Αντίθετα, φαίνεται ότι ο αρχιτέκτονας που τα έκτισε κοντά στη δεκαετία του 1840 πρέπει να ήταν ο Δανός Christian Hansen. Άλλωστε ο Κλεάνθης από το 1835 είχε στραφεί στην εμπορία μαρμάρου.
Στη γη που αγόρασε από τη Μονή Πεντέλης, η Σοφία κτίζει πρώτα τη «Μαιζονέτ». Εμπνευσμένη από το ιταλικό στυλ θυμίζει την «Ξενία-Αναγέννηση», το κτίριο λουτρών που σχεδίασε ο Χάνσεν το 1837 για τα Λουτρά της Κύθνου. Στα τετράδια του Χάνσεν βρίσκονται και σχέδια που θυμίζουν το σχέδιο πάνω στο οποίο οποίο κτίστηκαν τα «Ιλίσσια». Το παλάτι αυτό που η Σοφία έκτισε για τον εαυτό της στεγάζει σήμερα το Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας. Η «Ροδοδάφνη» ή «Καστέλο» εντυπωσιάζει με το γοτθικό στυλ. Αυτό το καλοκαιρινό παλάτι έμεινε ημιτελές και αποπερατώθηκε από το ελληνικό κράτος. Η «Ροδοδάφνη» κτίστηκε παράλληλα με την αγγλικανική εκκλησία Άγιος Παύλος, για την οποία ο Χάνσεν είχε παραδώσει μια πρόταση σε γοτθικό ρυθμό. Δύο ακόμα σπίτια έκτισε η Σοφία στο Πεντελικό, την «Plaisance» που προοριζόταν για χρήση ξενώνα και τον «Πύργο» που έμεινε ημιτελής.
Πειστήρια υπέρ της άποψης ότι ο Χάνσεν ήταν ο αρχιτέκτονας της Σοφίας παρέχουν τόσο τα ημερολόγια της Κριστιάνε Λυτ και της Χάνε Βίνστρουπ όσο και γράμματα της ίδιας της Δούκισσας. Το γεγονός ότι ο Χάνσεν άφησε δύο μεγάλα κτίρια ημιτελή οφείλεται στην εκ μέρους του διακοπή της συνεργασίας του με τη Δούκισσα