Community
   από User
Δείτε το προφίλ μου
Η επιβίωση ενός ονόματος: Λογγίνος
Τελευταία ενημέρωση: 29/05/2015 11:45

Τα ονόματα υπακούουν σε μόδες. Aυτό του Λογγίνου δεν αξιώθηκε να διατηρήσει την αίγλη του. Eλάχιστοι άνθρωποι φέρουν πια το όνομα αυτό, το οποίο με έκπληξη συναντήσαμε στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

1. O Λογγίνος ήταν Ρωμαίος Εκατόνταρχος, επικεφαλής της ομάδας που επιτήρησε τη σταύρωση του Χριστού. Ονοματίζεται μόνο στο απόκρυφο Ευαγγέλιο του Νικόδημου ως «Λογγίνος», λέξη που ετυμολογικά συνδέεται με τη λατινική εκδοχή της ελληνικής λέξης «λόγχη».           

Όταν του ζητήθηκε να εξετάσει αν ο Χριστός ήταν πράγματι νεκρός, ο Λογγίνος  τρύπησε με τη λόγχη τα πλευρά του και απ’ την πληγή έτρεξε αίμα και νερό. Tότε θεραπεύτηκε η όρασή του και έτσι ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. Για το λόγο αυτό οι Ρωμαίοι τον αποκεφάλισαν. Ο Λογγίνος ανακηρύχθηκε Άγιος της Χριστιανικής Εκκλησίας.

2. Ο Λογγίνος (1ος αι. μ.Χ.)  ήταν συγγραφέας, στον οποίο αποδίδεται το κορυφαίο έργο λογοτεχνικής κριτικής της αρχαιότητας, το δοκίμιο Περί ύψους.

3. Λογγίνος, προφανώς το όνομα του βιοτέχνη που κατασκευάζει εσώρουχα τα οποία πωλούνται στην οδό Αθηνάς.

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Αρχείο Blog
2024
2019 (1)
2018 (1)
2017 (2)
2016 (5)
2015 (14)
2014 (34)
2013 (9)
2012 (28)
2011 (2)