Community
   από User
Δείτε το προφίλ μου
Δύο σπουδαία ελληνικά έργα δημοπρατούνται από τον οίκο Sotheby’s
Τελευταία ενημέρωση: 25/11/2015 10:38
1 / 2

Δύο έργα των αρχών του 19ου αιώνα που αποτυπώνουν αντίστοιχα τον επιβλητικό Ναό του Δία, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και το μνημείο του Φιλοπάππου αναμένεται να δημοπρατηθούν από τον Οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο στις 16 Δεκεμβρίου. Η δημοπρασία έχει τίτλο «19th Century European Paintings» και περιλαμβάνει 92 έργα ευρωπαϊκών καλλιτεχνών.

Το μνημειακό φιλελληνικό έργο, φιλοτεχνημένο το 1804, έχει τίτλο «Άποψη του Ναού του Δία και της Ακρόπολης» και φέρει την υπογραφή του Γάλλου Lancelot-Théodore Turpin de Crissé. Ο πίνακας, λάδι σε καμβά, εκτιμάται ότι θα πωληθεί μεταξύ 209.000 έως 279.000 ευρώ. Ο φιλέλληνας καλλιτέχνης ταξίδεψε για πρώτη φορά στη χώρα μας, υπό την αιγίδα του επίσης γάλλου φιλέλληνα πρέσβη της Υψηλής Πύλης, του κόμη Choiseul-Gouffier. Σημειώνουμε πως η κατασκευή του Ολυμπιείου ξεκίνησε τον 6ο αιώνα π.Χ., κατά την κυριαρχία των Αθηναίων, οι οποίοι επιθυμούσαν να χτίσουν το μεγαλύτερο ναό στον αρχαίο κόσμο, αλλά ολοκληρώθηκε κατά την περίοδο της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού τον 2ο αιώνα μ.Χ., περίπου 638 χρόνια μετά την έναρξη του έργου. Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ένα μεγάλο μέρος του καταστράφηκε για να χρησιμοποιηθούν τα υλικά του στην οικοδόμηση άλλων έργων της πόλης. Παρόλα αυτά, ένα σημαντικό τμήμα του ναού διατηρείται ακόμα και σήμερα.

Το δεύτερο έργο που θα παρουσιαστεί στη λονδρέζικη δημοπρασία είναι μια ακουαρέλα φιλοτεχνημένη το 1821 που απεικονίζει το Μνημείο του Φιλοπάππου από τον Louis-François Cassas. Το έργο αποτυπώνει το αρχαίο ελληνικό μνημείο αφιερωμένο στον Γάϊο Ιούλιο Αντίοχο Επιφανή Φιλόπαππο ή Φιλοπάππου, ενός άρχοντα από την Κομμαγηνή και εκτιμάται ότι θα πουληθεί από 56.000 μέχρι 84.000 ευρώ.

Πηγή

Δημοφιλή Blogs
Η ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1859 έως το 1949
από User
Ένα χρονολόγιο...
ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;
από Spartan
Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, και η χρησιμότητα που είχε (έχει;), ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε. Κατ΄εμέ πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο πιθανότατα), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"
Σχετικά Blogs
NYPL: Πάνω από 180.000 ψηφιακά έργα με άδεια κοινού κτήματος από την Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης
από User
New York Public Library
Σπάνια Ελληνικά χειρόγραφα σε ψηφιακή μορφή
από User
Πρόσβαση σε έναν «θησαυρό» σπάνιων ελληνικών χειρογράφων προσφέρει η Βοδληιανή Βιβλιοθήκη της Οξφόρδης.
Αρχείο Blog
2024
2019 (1)
2018 (1)
2017 (2)
2016 (5)
2015 (14)
2014 (34)
2013 (9)
2012 (28)
2011 (2)