Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
Community
   από maria2
Δείτε το προφίλ μου
Ο Τύμβος του Σοφοκλή
Τελευταία ενημέρωση: 26/01/2016 12:33
1 / 4

Στη Βαρυμπόμπη, 150 μέτρα ανατολικά του παλαιού δρόμου Αχαρνές-Δεκέλεια, στη θέση Μεγάλη Βρύση ή Παναγίτσα, βρίσκεται ο «Τύμβος της Καμβέζας» ή «Τύμβος του Σοφοκλή», όπως είναι αλλιώς γνωστός. Αποκαλύφθηκε το 1888 από τον Δανό δασολόγο L. Münter που εργαζόταν στα βασιλικά κτήματα.

Αν και καμία γραπτή μαρτυρία δεν βρέθηκε στον τύμβο, ώστε να πιστοποιεί σε ποιον ανήκε, χάρη στη μαρτυρία αρχαίου ανώνυμου βιογράφου του ποιητή, εικάζεται πως πρόκειται για τον Τύμβο του Σοφοκλή, ο οποίος, αν και καταγόταν από τη Δεκέλεια, ήταν δημότης Κολωνού.

Ο τύμβος είχε διάμετρο περίπου 40 μ. και μέγιστο ύψος 13 μ. Από τον περίβολο σώζεται ένα ελάχιστο τμήμα, από ντόπια πέτρα. Και στο κέντρο του υπάρχουν μόνο δύο λάρνακες, από τις τέσσερις που είχαν βρεθεί αρχικά.

Το 2006, ο Τύμβος κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος. Ένα καλαίσθητο στέγαστρο καλύπτει τις αρχαιότητες, κατασκευασμένο υπό την εποπτεία της Β’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Είναι επισκέψιμος κατόπιν συνεννόησης με την Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών (τηλ. 210 2466122).

Δημοφιλή Blogs
Αποτρίχωση ή πώς να μη μοιάζουμε με τα ζώα
από Anna Archaeologist
Η μόδα είναι η τάση που έχει ο άνθρωπος να επεμβαίνει στη φύση. Ωστόσο, η τριχοφυΐα έχει λόγο ύπαρξης.
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου
από EviKapa Αρχαιολόγος, MS · Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου-Αύγουστος 2009
Αρχείο Blog
2019
2016 (2)
2015 (1)