Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
Community
   από Anna Archaeologist
Δείτε το προφίλ μου
Διπλή γιορτή στη Χαλκίδα
Τελευταία ενημέρωση: 03/11/2014 14:37

Στις 18 Ιουλίου 2014, η πόλη της Χαλκίδας έζησε μια εξαιρετική εκδήλωση με διπλά εγκαίνια. Τα πρώτα αφορούσαν το oθωμανικό τέμενος Εμίρ Ζαδέ, το οποίο, αναστηλωμένο και κατάλληλα διαμορφωμένο στο κέντρο μιας ανοιχτής και φιλόξενης πλατείας (πλατ. Πεσόντων Οπλιτών), δεσπόζει στο χώρο του Κάστρου. Με μια σεμνή αλλά συναισθηματικά φορτισμένη τελετή, άνοιξε, χάρη στη φροντίδα του Δήμου και της 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τις πύλες του, μετά από χρόνια λήθης και απαξίωσης. Πρόκειται για κτίσμα που χρονολογείται από την πρώτη εγκατάσταση των Οθωμανών στη Χαλκίδα, δηλαδή στο τέλος του 15ου αιώνα, την εποχή του Μωάμεθ Β’. Χαρακτηριστικό δείγμα επαρχιακής οθωμανικής αρχιτεκτονικής, είναι το μόνο από τα 11 τζαμιά της Χαλκίδας που έχει σωθεί και, συγχρόνως, είναι ένα από τα παλαιότερα στον ελλαδικό χώρο. Με μια τετράγωνη αίθουσα που στεγάζεται από κεντρικό τρούλο, διατηρεί στα δυτικά μια κιονοστήριχτη ανοιχτή στοά. Στην κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα έλαβαν χώρα τα δεύτερα εγκαίνια, εκείνα της έκθεσης χαρακτικών που παραχώρησε ο συλλέκτης, Καθηγητής στη Νομική Σχολή Αθηνών Ιωάννης Καράκωστας.

Η Συλλογή Χαρακτικών της Εύβοιας αριθμεί περί τις 110 γκραβούρες, τις οποίες ο Ευβοέας συλλέκτης συγκέντρωσε επί χρόνια, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Δημιούργησε ένα σημαντικότατο αρχείο για τη γνώση της ιστορίας και της μορφολογίας της Εύβοιας, το οποίο παραχώρησε στον Δήμο, προκειμένου η Χαλκίδα να καταστεί πόλος έλξης των μελετητών και των ανθρώπων που αγαπούν το ωραίο. 

Η συλλογή περιλαμβάνει χαλκογραφίες, ξυλογραφίες, λιθογραφίες από τον 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα, που φέρουν τις υπογραφές φημισμένων καλλιτεχνών. Πρόκειται για χάρτες, τοπία, ιστορικά γεγονότα, στιγμιότυπα της ζωής της πόλης, πρόσωπα που φωτίζουν την πορεία του τόπου και, με τον κατάλληλο χειρισμό, είναι δυνατό να προσελκύσει, τόσο εσωτερικό όσο και εξωτερικό τουρισμό στην πόλη. Ας σημειωθεί πως έχει εγκριθεί και η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Χαλκίδας, γεγονός που θα κάνει την πόλη πολύ πιο θελκτική από άλλα μέρη της Ελλάδας, ακόμα και για μια μονοήμερη επίσκεψη. 

Δημοφιλή Blogs
Αποτρίχωση ή πώς να μη μοιάζουμε με τα ζώα
από Anna Archaeologist
Η μόδα είναι η τάση που έχει ο άνθρωπος να επεμβαίνει στη φύση. Ωστόσο, η τριχοφυΐα έχει λόγο ύπαρξης.
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου
από EviKapa Αρχαιολόγος, MS · Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
Ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου-Αύγουστος 2009
Αρχείο Blog
2019
2017 (1)
2015 (4)
2014 (7)
2013 (6)
2012 (8)
2011 (2)