Εκθέσεις
ΤΕ, ΠΕ, ΚΥ: 10.00-18.00 / ΠΑ, ΣΑ: 10.00-22.00 / ΔΕ, ΤΡ: Κλειστά Ώρα
Ελλάδα Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα

Τηλ.: 210 3453111
Ιστοσελίδα

Sean Scully. Δωρικός ρυθμός

9 Μαΐου – 15 Ιουλίου 2012

Η πρώτη ατομική έκθεση του Ιρλανδοαμερικανού καλλιτέχνη Sean Scully στην Ελλάδα με τίτλο «Sean Scully. Δωρικός ρυθμός (Sean Scully Doric)». Η παρουσίαση επικεντρώνεται σε έξι μνημειώδεις «δωρικούς» πίνακες ζωγραφικής τους οποίους ο καλλιτέχνης φιλοτεχνεί από το 2008.

Πελώρια σε κλίμακα και φιλόδοξα, τα έργα έχουν ως απαρχή τους το δωρικό στοιχείο το οποίο γεννήθηκε στην Ελλάδα. Τα έργα του Scully χαρακτηρίζονται συχνά για την αρχιτεκτονική τους δομή, ωστόσο οι συγκεκριμένοι πίνακες πραγματεύονται το παραπάνω στοιχείο από μια νέα οπτική γωνία. Κατατάσσοντάς τα κάπου ανάμεσα στο αφηρημένο και το σχηματικό, τα έργα του έχουν ταυτόχρονα κάτι το ουσιώδες και το αιώνιο.

Μαζί με τους «δωρικούς» πίνακες, η επιμελήτρια Sally Radic μετά από την επιλογή του καλλιτέχνη, τοποθετεί χαρακτικά, υδατογραφίες, παστέλ και άλλα ζωγραφικά έργα του δημιουργού προερχόμενα από διαφορετικές περιόδους της τριαντάχρονης πορείας του. Τα έργα αυτά έχουν σκοπό να δώσουν στον θεατή την ευκαιρία να εξερευνήσει κι άλλους τομείς της τέχνης του Scully, αλλά και να αντιληφθεί πώς το πρώιμο έργο του στάθηκε ένας προάγγελος για το σύνολο των νέων αυτών δημιουργιών.

Όπως εξομολογείται ο ίδιος ο καλλιτέχνης: «Η έμπνευση για τη σειρά Doric προκλήθηκε από την αρχιτεκτονική φόρμα που συνόδευσε τη γέννηση της Δημοκρατίας. Θέλησα να αποτίσω ένα φόρο τιμής στην Αθήνα, ως κοιτίδα της Δημοκρατίας και όλων όσων πολιτισμικών διεργασιών ακολούθησαν στη Δύση. Ήθελα να εκφράσω την τάξη και τον ανθρωπισμό. Είναι σπάνιο οι προθέσεις ενός καλλιτέχνη να συνδέονται τόσο άμεσα με έναν τόπο, με τέτοιον τρόπο ώστε η πρώτη τους δημόσια παρουσίαση να πραγματοποιείται στην πόλη στην οποία αναφέρονται: την Αθήνα».

Ο Sean Scully, ο οποίος γεννήθηκε το 1945, υπήρξε δύο φορές υποψήφιος για το Bραβείο Turner. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων: The Prints of Sean Scully (Smithsonian Museum of American Art, 2007), Sean Scully (Scottish Nation Gallery of Modern Art, 2007) και Sean Scully. Wall of Light (Metropolitan Museum of Art, New York, 2007).

Έργα του βρίσκονται σε αναρίθμητες συλλογές σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων και των μουσείων Museum of Fine Arts (Βοστώνη), Metropolitan Museum of Art (Νέα Υόρκη), MoMA (Νέα Υόρκη), Tate (Λονδίνο) και Museo Nacional Reina Sofia (Μαδρίτη).

Η έκθεση Sean Scully. Δωρικός Ρυθμός μετά την πρώτη της παρουσίαση στην Αθήνα πρόκειται να περιοδεύσει στο Institut Valencià d’Art Modern στην Ισπανία (www.ivam.com) και στο Hugh Lane στην Ιρλανδία (www.hughlane.ie).

Την ημέρα των εγκαινίων (8 Μαΐου 2012) στις 19.00 ο Sean Scully θα συνομιλήσει με τον Oscar Humphries, εκδότη του Apollo Art Magazine, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη – Πειραιώς 138.