Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
Άλλες εκδηλώσεις
21 Μαΐου 2018 Έναρξη
21 Μαΐου 2018 Λήξη
19:00 Ώρα
Ελλάδα Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, Λεωφ. Αλεξάνδρας 26, Αθήνα

e-mail.: [email protected]

O μάκελλος της Θάσου και η ελληνιστική προέλευση του ρωμαϊκού μάκελλου

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Ομιλία του M. Jean-Yves Marc (Université de Strasbourg), με τίτλο «O μάκελλος της Θάσου και η ελληνιστική προέλευση του ρωμαϊκού μάκελλου».

Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς «Κύκλος – Διάλογοι για την Ελληνική και Ρωμαϊκή Αρχιτεκτονική». Ο «Κύκλος» αποτελεί ένα βήμα παρουσίασης σχετικών μελετών με σκοπό τη δημιουργία νέου πεδίου διαλόγου στη διεθνή αρχαιογνωστική κοινότητα, μέσω της διοργάνωσης ομιλιών σε ελληνικά ιδρύματα και ξένες αρχαιολογικές σχολές, καθώς επίσης και επισκέψεων στα ίδια τα μνημεία.

Oργανωτική Επιτροπή: Μαρία-Ευδοκία Βασενχόβεν, Nils Hellner, Alexander Herda, Χρύσανθος Κανελλόπουλος, Georg Ladstätter, Βασιλεία Μανιδάκη, Jean-Charles Moretti, Jari Pakkanen, David Scahill, Ελισάβετ Σιουμπάρα.

Η διάλεξη θα δοθεί στα ελληνικά.

Περίληψη

Σε ανασκαφές που διενεργήθηκαν από το 1996 έως το 2009 αποκαλύφθηκε, στα νότια του μνημειακού κέντρου της Θάσου, ένα εμπορικό συγκρότημα της Αυτοκρατορικής περιόδου, που το αποτελούσαν αρκετά κτίρια, μεταξύ των οποίων και ένας μάκελλος (macellum). Στο συγκεκριμένο κτίριο διακρίνονται αρκετές κατασκευαστικές φάσεις, από την εποχή του Κλαύδιου έως την εποχή του Κωνσταντίνου.

Ωστόσο, παλαιότεροι τοίχοι, που χρονολογούνται στο α’ μισό του 3ου αι. π.Χ., επιτρέπουν να υποθέσουμε ότι κτίριο με το ίδιο σχέδιο και αναμφίβολα την ίδια λειτουργία προϋπήρχε ήδη από την αρχή της Ελληνιστικής περιόδου. Αυτή η ανακάλυψη συνεισφέρει στο διάλογο για την προέλευση του ρωμαϊκού μάκελλου.

LOADING MORE