Άλλες εκδηλώσεις
20 Δεκεμβρίου 2017 Έναρξη
20 Δεκεμβρίου 2017 Λήξη
19:00 Ώρα
Ελλάδα Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης»), Λεωφ. Στρατού 2, Θεσσαλονίκη

Ιστοσελίδα Ιστοσελίδα

Ο Αυτοκράτορας Θεόδωρος Λάσκαρης

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Διάλεξη του Dimiter Angelov (Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας της έδρας Dumbarton Oaks, Πανεπιστήμιο Harvard) με θέμα «Ο Αυτοκράτορας Θεόδωρος Λάσκαρης: Ανθρωπιστής και Φιλόσοφος ανάμεσα στη Μεσαιωνική Ανατολή και Δύση».

Η διάλεξη θα δοθεί στα αγγλικά και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard «Events Series 2018». Η θεματική της φετινής σειράς είναι «Ηγεσία και Ανθρωπιστικές Αξίες» (Leadership and Humanism).

Το Events Series 2018 ξεκινάει τον Δεκέμβριο του 2017 και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2018, με τέσσερις εκδηλώσεις στο Ναύπλιο και μία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα αντιστοίχως. Φέτος οι συνεργαζόμενοι φορείς για την πραγματοποίηση του προγράμματος είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα και ο Δήμος Ναυπλιέων.

Περίληψη της διάλεξης

Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας και φιλόσοφος Θεόδωρος Β’ Λάσκαρης (1221/22-1258, μοναδικός αυτοκράτορας της αυτοκρατορίας της Νίκαιας μεταξύ 1254 και 1258) μας δίνει την ευκαιρία να διερευνήσουμε θέματα ηγεσίας και ανθρωπισμού στο Βυζάντιο. Η ομιλία επικεντρώνεται στις μεθόδους και την έννοια της ηγεσίας και της ιδεολογίας υπό τις ιδιαίτερες ιστορικές περιστάσεις του αναβιωμένου βυζαντινού κράτους επί της Ανατολικής εξορίας μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους το 1204. Ο Λάσκαρης ήταν πραγματικός ανθρωπιστής, υπό την έννοια ότι ενδιαφερόταν πραγματικά για τον ανθρώπινο χαρακτήρα, τα ανθρώπινα συναισθήματα και την ανθρώπινη ύπαρξη. Η ομιλία εξετάζει την πρακτικότητα καθώς και την απαισιοδοξία της ανθρωπιστικής του προσέγγισης. Υποστηρίζει ότι ο Λάσκαρης ήταν καινοτόμος και παράλληλα παραδοσιακός στην πνευματική του στάση προς τη μεσαιωνική Δυτική φιλοσοφία και θεολογία.