Άλλες εκδηλώσεις
20 Νοεμβρίου 2012 Έναρξη
27 Νοεμβρίου 2012 Λήξη
19:00 Ώρα
Ελλάδα Αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου, Πλ. Ρήγα Φεραίου, Βόλος

Τηλ.: ΙΓ′ ΕΠΚΑ, 24210 76455, 76278, 25349
e-mail.: igepka@culture.gr

3.000 χρόνια Μάγνητες

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Ανοικτή εκδήλωση με θέμα «3.000 χρόνια Μάγνητες» που διοργανώνουν ο Δήμος Βόλου και το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων, «Κοινόν των Μαγνήτων».

Στόχος της εκδήλωσης είναι να γνωρίσουν τόσο τα μέλη του «Κοινού των Μαγνήτων» όσο και το ευρύτερο κοινό της Μαγνησίας, μέσω της παρουσίασης μυθολογικών και ιστορικών στοιχείων και αρχαιολογικών ευρημάτων, ποιος ήταν ο μυθικός Μάγνης, ποιοι ήταν οι αρχαίοι Μάγνητες, από πού ήρθαν, πού ζούσαν και ποια ήταν η ιστορική εξέλιξή τους.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλίες από τους:

– Kees Vermeulen Windsant (αρχαιολόγος, φιλόλογος), «Ο Μάγνης και οι Μάγνητες: Μύθος και Ιστορία»

– Χαράλαμπος Ιντζεσίλογλου, Κωνσταντίνος Βουζαξάκης και Δημήτριος Αγνουσιώτης (αρχαιολόγοι της ΙΓ′ ΕΠΚΑ), «Αρχαίες πόλεις της Μαγνησίας».

– Πελαγία Τριανταφυλλοπούλου (αρχαιολόγος της ΙΓ′ ΕΠΚΑ), «Αρχαία Δημητριάδα. Ιστορία και Μνημεία».

– Γεώργιος Γκέκος (ομότιμος καθηγητής κβαντικής ηλεκτρονικής του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης), «Αρχαία Δημητριάδα. Η παρουσία της στην τεχνολογική εξέλιξη».

– Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη (δρ αρχαιολόγος, διευθύντρια Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών), «Η μαγεία της αποκάλυψης του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, την Πέμπτη 4 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στα αρχαία μνημεία: Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών (Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη), Αρχαίο Ανάκτορο Δημητριάδος (Πελαγία Τριανταφυλλοπούλου) και αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος (Χαράλαμπος Ιντζεσίλογλου). Η αναχώρηση θα γίνει με λεωφορείο από το Δημαρχείο Βόλου (8 το πρωί).

Στην οργάνωση της εκδήλωσης συνέβαλαν η ΙΓ′ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών.