Άλλες εκδηλώσεις
21 Δεκεμβρίου 2018 Έναρξη
21 Δεκεμβρίου 2018 Λήξη
16.00-19.00 Ώρα
Ελλάδα Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων, Δημοκρίτου 7, Αθήνα

Τηλ.: 210 3629513
e-mail.: museum@lykeionellinidon.gr

Εκ της Περσίας έρχονται τρεις Μάγοι με τα δώρα…

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό για να υποδεχθεί τα Χριστούγεννα.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν δωρεάν την έκθεση «Κατάγομαι από την παιδική μου ηλικία», ενώ αντί για το καθιερωμένο έλατο θα δουν ένα πρωτότυπο έκθεμα: έναν αυτοκρατορικό μανδύα που φέρει στον ποδόγυρο παράσταση της Προσκύνησης των Μάγων.

Ο μανδύας αυτός, όσο και το «αυτοκρατορικό» σύνολο που οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιεργαστούν, ανήκουν στη συλλογή ιστορικών αντιγράφων βυζαντινής έμπνευσης του Λυκείου των Ελληνίδων που φτιάχτηκαν το 1929 με δωρεά του Αντώνη Μπενάκη και με την επιμέλεια των βυζαντινολόγων Γιώργου και Μαρίας Σωτηρίου. Αποτελεί πιστό αντίγραφο του ενδύματος που περιβάλλει την αυτοκράτειρα Θεοδώρα στο ψηφιδωτό της εκκλησίας του Αγίου Βιταλίου στη Ραβέννα.

Για τους «απαιτητικούς»

Το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων προτείνει στους πιο «απαιτητικούς» και φιλομαθείς επισκέπτες του να επισκεφθούν τον σύνδεσμο http://projects.mcah.columbia.edu/ha/panos/San-Vitale/Apse/ για να δουν το εσωτερικό του Ναού του Αγίου Βιταλίου της Ραβέννας μέσω της εικονικής περιήγησης 360° του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Οδηγίες: Πατήστε διπλό κλικ για πλήρη οθόνη και ενεργοποιήστε το γυροσκόπιο για να κατευθυνθείτε ανατολικά, στη δεξιά πλευρά της κόγχης της αψίδας του ιερού. Θα βρεθείτε μπροστά στο ψηφιδωτό όπου απεικονίζεται η αυτοκράτειρα Θεοδώρα με την ακολουθία της (547 μ.Χ.).