Εκθέσεις
12 Οκτωβρίου 2012 Έναρξη
27 Ιανουαρίου 2013 Λήξη
Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00 Ώρα
Ελλάδα Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 589140/1
e-mail.: info@greekstatemuseum.com
Ιστοσελίδα

Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο

12 Οκτωβρίου 2012 - 27 Ιανουαρίου 2013

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, εκτίθενται έργα από τις διάσημες συλλογές και από τις σύγχρονες παραγωγές του Μουσείου του Λούβρου.

Η έκθεση «Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη» διοργανώνεται σε συνέχεια της έκθεσης «Στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: η Αρχαία Μακεδονία» που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2011 στο γαλλικό μουσείο με εκθέματα από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και μουσείων της κεντρικής Μακεδονίας.

«Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο. Mimmo Jodice & Jean Christophe Ballot» έχει ως τίτλο η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, η οποία συνδυάζει έργα δυο αναγνωρισμένων σύγχρονων φωτογράφων, παραγγελιοδόχων του προγράμματος σύγχρονης τέχνης του Μουσείου του Λούβρου.

Στην έκθεση ο επισκέπτης θα δει τη φωτογραφική σειρά Les Yeux du Louvre του Ιταλού φωτογράφου Mimmo Jodice, που παρουσιάστηκε το 2011 σε επιμέλεια της Marie-Laure Bernadac. Ο Mimmo Jodice αποτυπώνει με τον φωτογραφικό του φακό πρόσωπα από ζωγραφικά αριστουργήματα της συλλογής του Λούβρου και τα αντιπαραθέτει με φωτογραφικά πορτρέτα εργαζομένων στο Μουσείο. Παράλληλα, παρουσιάζεται στο κοινό το «πορτρέτο» του ίδιου του Μουσείου του Λούβρου, μέσα από φωτογραφίες των ενοτήτων του Γάλλου φωτογράφου Jean Christophe Ballot, Le Louvre en Métamorphose, 1992-2002, Le Louvre Transfiguré, 1992-2002 και τη φωτογραφική σειρά για το περιοδικό Architecture Digest. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες τραβήχτηκαν τη δεκαετία του ’90 και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Λούβρο το 2003.

Ο συνδυασμός των δύο φωτογράφων παρουσιάζει αφενός τον χώρο του Λούβρου ως σκηνικό και αφετέρου τους «κατοίκους» του, καταργώντας χρονολογικές αποστάσεις. Γίνεται δε προϋπόθεση για ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις στις σχέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και αρχιτεκτονικής

Επιμέλεια: Δρ Κατερίνα Κοσκινά, Πρόεδρος ΔΣ ΚΜΣΤ. Βοηθός Επιμελήτρια: Δόμνα Γούναρη, Επιμελήτρια ΚΜΣΤ.