Εκθέσεις
24 Ιανουαρίου 2013 Έναρξη
10 Μαρτίου 2013 Λήξη
ΠΕ, ΚΥ: 10:00-18:00 / ΠΑ, ΣΑ: 10:00-22:00 Ώρα
Ελλάδα Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα

Τηλ.: 210 345 3111
Ιστοσελίδα

Σύγχρονη Νορβηγική Αρχιτεκτονική

24 Ιανουαρίου – 10 Μαρτίου 2013

Έκθεση με τίτλο «Σύγχρονη Νορβηγική Αρχιτεκτονική # 7. 2005-2010» φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση προβάλλει τα πιο πρόσφατα επιτεύγματα της Νορβηγικής αρχιτεκτονικής. Αποκαλύπτει ιδιαίτερες λεπτομέρειες σε κάθε έργο ξεχωριστά και δίνει έμφαση στις εξελίξεις που είναι σημαντικές για το κοινωνικό σύνολο.

Η επιλογή της έκθεσης περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα έργων από έναν μικρό χώρο ανάπαυσης και ιδιωτικές κατοικίες, μέχρι περίπλοκες κατασκευαστικές λύσεις και υποδομές καθώς και τις μεγάλες αστικές διαμορφώσεις των πρόσφατων ετών. Χρησιμοποιώντας ποικίλα είδη παρουσίασης καθώς και σύγχρονα μέσα ενημέρωσης, η έκθεση επικοινωνεί μία σύνθετη εικόνα της Νορβηγικής αρχιτεκτονικής που πραγματοποιήθηκε τόσο στη Νορβηγία, όσο και στο εξωτερικό μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια.

Η έκθεση είναι η έβδομη σε μία σειρά παρουσίασης εκθέσεων που αφορούν τη σύγχρονη Νορβηγική αρχιτεκτονική από το 1968 μέχρι σήμερα.

Είναι παραγωγή του Νορβηγικού Μουσείου Αρχιτεκτονικής (ΝΑΜ) και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών. Με τη συγκεκριμένη έκθεση, το ΝΑΜ θέλει να επικοινωνήσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μεμονωμένων έργων και να τονίσει τις τάσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης των τελευταίων πέντε ετών στη Νορβηγική αρχιτεκτονική σκηνή.

Η έκθεση παρουσιάζει 31 μεμονωμένα έργα καθώς και δύο ομάδες που παρουσιάζονται μαζί: η «παθητική κατοικία» στο Tromsø των Steinsvik Architects και η αξιοποίηση των εθνικών τουριστικών διαδρομών της Νορβηγίας. Ο διαχωρισμός των έργων γίνεται ως εξής: έργα εκτός Νορβηγίας, «eneboligkvaliteter», κατασκευή κατοικιών, εγκαταστάσεις, «νέο στο παλαιό», τοπικοί πολιτιστικοί φορείς, εκπαίδευση και σχολεία, αναψυχή και υπαίθριες δραστηριότητες καθώς και οι εθνικές τουριστικές διαδρομές.

Εγκαίνια: Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013, ώρα 20.30

Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν οι διαλέξεις των αρχιτεκτόνων:

— Νina Βerre (Διευθύντρια αρχιτεκτονικής του ΝΑΜ) με θέμα «Backdrop Norway: Contemporary Architecture», Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013, ώρα 19.30 (η έκθεση θα εγκαινιαστεί μετά τη διάλεξη).

— Kristin Jarmund, Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013, ώρα 19.30.