Άλλες εκδηλώσεις
23 Νοεμβρίου 2023 Έναρξη
23 Νοεμβρίου 2023 Λήξη
18.00 Ώρα
Ελλάδα Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (Αμφιθέατρο), Μεγ. Αλεξάνδρου 49, Θεσσαλονίκη

Ιστοσελίδα

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ένα ορόσημο τεχνολογίας από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο» διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Προβολής του Μηχανισμού των Αντικυθήρων «Ιωάννης Σειραδάκης» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Eλληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των μηχανικών αλλά και του κοινού, σχετικά με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, έναν αναλογικό υπολογιστή εκπληκτικής τεχνολογίας, τον πρώτο στην παγκόσμια Ιστορία. Κατασκευάστηκε πριν από 2.200 χρόνια και χρησιμοποιείτο για τον ακριβή υπολογισμό της θέσης του Ηλίου, της Σελήνης και, πιθανώς, των πλανητών στον ουρανό. Υπολόγιζε τις φάσεις της Σελήνης, προέβλεπε ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις και προσδιόριζε τις ημερομηνίες τέλεσης των αρχαίων στεφανιτών αγώνων (Ολυμπιακοί, Ίσθμια, Πύθεια κ.λπ.). Στις εξωτερικές πλάκες και στο εσωτερικό του έφερε αστρονομικές, γεωγραφικές και τεχνολογικές επιγραφές. Χάρη στις καινοτόμες τεχνικές διερεύνησης που χρησιμοποιήθηκαν, διαβάστηκαν κείμενα χαμένα για πάνω από 2.000 χρόνια. Όλες οι επιγραφές είναι γραμμένες με ελληνικούς χαρακτήρες. Η πολυπλοκότητα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν όλων των συσκευών που κατασκεύασε ο άνθρωπος κατά την επόμενη χιλιετία.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα μηχανολογικά χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες του Μηχανισμού με ιδιαίτερη έμφαση στην επιστημονική και τεχνική του πολυπλοκότητα και στην ακρίβεια των προβλέψεών του.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

18.00: Προσέλευση

18.15: Χαιρετισμοί

18.30: «Υποβρύχιες έρευνες στο πλαίσιο του ΑΠΘ. Η Ομάδα Εναλίων Αποτυπώσεων», Κωνσταντίνος Τοκμακίδης (Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ, Πρόεδρος EΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού / Παράρτημα Θεσσαλονίκης, Αντιπρόεδρος του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Προβολής του Μηχανισμού των Αντικυθήρων «Ιωάννης Σειραδάκης» του ΑΠΘ).

18.45: «Το αρχαιολογικό πλαίσιο εύρεσης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων», Αλέξανδρος Τούρτας (Αρχαιολόγος, Μεταδιδακτορικός ερευνητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Προβολής του Μηχανισμού των Αντικυθήρων «Ιωάννης Σειραδάκης» του ΑΠΘ και της Ομάδας Εναλίων Αποτυπώσεων Εργαστηρίου Τοπογραφίας ΑΠΘ)

19.00: «Μηχανολογικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες του Μηχανισμού των Αντικυθήρων», Κυριάκος Ευσταθίου (Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Διευθυντής του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Προβολής του Μηχανισμού των Αντικυθήρων «Ιωάννης Σειραδάκης» του ΑΠΘ, κάτοχος της Έδρας του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Χώρου στην Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών)

19.45: Ερωτήσεις – Συζήτηση