Άλλες εκδηλώσεις
19.30 Ώρα
Ελλάδα Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας», λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα

Τηλ.: 210 7273619
e-mail.: eie@eie.gr
Ιστοσελίδα

Οι κρίσεις στον μεσαιωνικό κόσμο

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Σειρά διαλέξεων για τις κρίσεις στον μεσαιωνικό κόσμο (βυζαντινό, δυτικό και ανατολικό) διοργανώνει το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Στο πλαίσιο των ομιλιών, θα συζητηθούν οι πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, θεσμών, διεθνών σχέσεων κ.ά. κρίσεις οι οποίες έπλητταν τις κοινωνίες του μεσαιωνικού κόσμου ως κορυφώσεις μιας πορείας, η οποία συνοδεύεται από σειρά αρνητικών φαινομένων. Προβάλλοντας ποικίλες περιπτώσεις και φαινόμενα, οι διαλέξεις σκοπεύουν να αναδείξουν, μεταξύ άλλων, τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίστηκαν τέτοιου είδους κρίσεις από διαφορετικούς μεσαιωνικούς πολιτισμούς.

Ομιλητές

— Πολύμνια Κατσώνη (αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) με θέμα «Το Βυζάντιο αντιμέτωπο με την καταστροφή. Η κρίση του 14ου αιώνα, οι επιπτώσεις και η διαχείρισή της».

— Χασάν Μπαντάουϊ (επίκουρος καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας Αραβοϊσλαμικού Κόσμου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) με θέμα «Τομές στην ιστορία των λαών της ανατολικής Μεσογείου: Κρίσεις και ανατροπές».