Εκθέσεις
15 Οκτωβρίου 2015 Έναρξη
15 Δεκεμβρίου 2015 Λήξη
Καθημερινά: 8.00-20.00 Ώρα
Ελλάδα Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου»), Λεωφ. Στρατού 2, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2313 306476
e-mail.: mbp@culture.gr
Ιστοσελίδα

«μιλώ… Τεκμήρια και μαρτυρίες»

15 Οκτωβρίου - 15 Δεκεμβρίου 2015

Περιοδική έκθεση με τίτλο «μιλώ… Τεκμήρια και μαρτυρίες» διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο πλαίσιο του Έτους Μανόλη Αναγνωστάκη. Η έκθεση διοργανώνεται με την ευκαιρία της επετείου των 90 χρόνων από τη γέννηση και των 10 χρόνων από το θάνατο του ποιητή.

Για την έκθεση, η επιμελήτρια επέλεξε, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συμβούλους, μια «εν σειρά εκθεσιακή αφήγηση», η οποία, ενώ παρακολουθεί πιστά το χρονικό του βίου και του έργου του ποιητή, τέμνεται συνεχώς από έναν πολλαπλά ετεροχρονισμένο σχολιασμό που έχει στόχο να αμφισβητήσει τους τυπικούς τρόπους αναγνώρισης και παρουσίασης, και να προτείνει παράπλευρες, πολυσχιδείς και πολύσημες αναγνώσεις.

Στόχος της έκθεσης είναι να προβάλει στο ευρύ κοινό μια σειρά από περισσότερο ή λιγότερο γνωστά ντοκουμέντα με έναν διαφορετικό τρόπο. Χωρίζεται σε «έξι+μία» ενότητες στις οποίες αναδεικνύεται η δυναμική των αντικειμένων αλλά (και: κυρίως) του λόγου σε πολλαπλές αφηγήσεις. Στις «έξι» ενότητες είναι ο ίδιος ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ποιητής, ιατρός, πολίτης, άνθρωπος, που μιλάει (την παρουσία του επισημειώνουν σκιτσογραφικές αναπαραστάσεις του). Στη «+μία» μιλούν άλλοι για αυτόν· σύγχρονοι, αλλά και διάδοχοι, ομότεχνοί του ποιητές, κριτικοί, φιλόλογοι που διαλέγονται με το έργο του, σύντεχνοι δημιουργοί που καταγράφουν, μεταγράφουν, μεταπλάθουν τα δικά του δημιουργήματα σε άλλες «γλώσσες» που ακολουθούν τον τρόπο της αφήγησης (βιογραφία, συνέντευξη), τους τρόπους της μουσικής, τους τρόπους των εικόνων.

Συντονισμός: Ελένη Χοντολίδου (Αν. Καθηγήτρια ΑΠΘ, Πρόεδρος Α’ Κοινότητος Δήμου Θεσσαλονίκης), Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου (Προϊσταμένη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού). Επιμέλεια / Σχεδιασμός έκθεσης: Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου (Κοινωνική Ανθρωπολόγος, τ. Αν. Καθηγήτρια ΑΠΘ).

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015, ώρα 20:00, στο χώρο υποδοχής (φουαγιέ) του Μουσείου.