Άλλες εκδηλώσεις
14 Φεβρουαρίου 2024 Έναρξη
14 Φεβρουαρίου 2024 Λήξη
18:00 Ώρα
Ελλάδα Επιγραφικό Μουσείο (Αίθουσα διαλέξεων), Τοσίτσα 1 (είσοδος: Κέντρο Επιγραφικών Μελετών), Εξάρχεια, Αθήνα

e-mail.: a.stratigopoulou@yahoo. gr
Ιστοσελίδα

Λίθινες τοξωτές γέφυρες

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή ΕΜΠ και Ακαδημαϊκού Μανόλη Κορρέ με τίτλο «Λίθινες τοξωτές γέφυρες». Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Τρίτου Κύκλου Επιμορφωτικών Διαλέξεων, με θέμα «Αρχιτεκτονική και Ιστορία», που συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Συγγραφέων και το Επιγραφικό Μουσείο.

Στη διάλεξη θα γίνει λόγος για τις γενικές αρχές της γεφυροποιίας και ειδικότερα της κατασκευής τοξωτών γεφυρών, για τα ζητήματα της δομής και της στατικής λειτουργίας των τόξων μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της ειδολογικής κατάταξης των στατικών φορέων. Συγχρόνως, ο καθηγητής Μανόλης Κορρές θα μιλήσει για ένα σύστημα συμβολισμών που αναφέρονται στην κατάταξη των γεφυρών βάσει κριτηρίων, όπως το είδος, το μέγεθος και το κύριο υλικό δομής.

Ακολούθως θα προβληθούν και θα σχολιαστούν έξοχα παραδείγματα γεφυρών, ως εξής: Ρωμαϊκές τοξωτές γέφυρες, κινεζικές τοξωτές γέφυρες, η γέφυρα του Τίγρη στο Hasan-keyf, μεγάλες γέφυρες της Δύσης πριν από την Αναγέννηση.

Η παρακολούθηση όλων των διαλέξεων είναι δωρεάν.

Απαιτείται η κράτηση θέσεων.

Για δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να επικοινωνείτε με τη συντονίστρια των διαλέξεων Αγγελική Στρατηγοπούλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση a.stratigopoulou@yahoo. gr