Εκθέσεις
12 Οκτωβρίου 2012 Έναρξη
27 Ιανουαρίου 2013 Λήξη
ΔΕ, ΤΡ, ΠΕ, ΠΑ: 09.00-14.00 / ΤΕ: 09.00-21.00 / ΣΑ, ΚΥ: 10.00-18.00 Ώρα
Ελλάδα Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Αγ. Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310247111, 2310991610
e-mail.: events@teloglion.gr
Ιστοσελίδα

Η Ευρώπη και οι Ελληνικοί Μύθοι

12 Οκτωβρίου 2012-27 Ιανουαρίου 2013

«Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας» είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ και οργανώνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Γραφικών Τεχνών του Λούβρου.

Συνολικά στο Τελλόγλειο θα φιλοξενηθούν 82 έργα από το Λούβρο, πολλά από τα οποία, εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό, παγκοσμίως. Με την εν λόγω έκθεση το Τελλόγλειο συμμετέχει στον εορτασμό για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση στο Τελλόγλειο είναι μέρος των πέντε εκθέσεων που οργανώνονται από τα πέντε Μουσεία (5Μ) της Θεσσαλονίκης υπό τον κοινό γενικό τίτλο «Έργα Τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη».

Στον εκθεσιακό χώρο του Τελλογλείου παρουσιάζονται αρχαίοι ελληνικοί μύθοι, όπως τους αποτύπωσαν Ευρωπαίοι καλλιτέχνες από την Αναγέννηση και εξής. Μέσα από την αξιοποίηση των γραπτών πηγών που γνώριζαν και χρησιμοποιώντας τα λίγα αρχαία πρότυπα από σπουδαία ελληνιστικά ή ρωμαϊκά γλυπτά του Βατικανού (Ρώμη), όπως η Αφροδίτη Medici, ο Απόλλων Μπελβεντέρε κ.ά., έδωσαν νέα ώθηση στη δυτική τέχνη αξιοποιώντας πλαστικές φόρμες, αξεπέραστες στο πέρασμα του χρόνου.

Στα 82 έργα της έκθεσης του Τελλογλείου διακρίνεται η συνεχής ανταλλαγή μεταξύ πολιτισμών και λαών της Ευρώπης σε ένα δημιουργικό διάλογο που εξελίσσει και μεταλλάσσει περιεχόμενο και μορφή σε νέες προτάσεις έκφρασης. Φυσικά αυτοί που κερδίζουν από αυτόν τον γόνιμο διάλογο είναι οι μεγάλοι δημιουργοί, όπως ο Ραφαήλ, o Annibale Carracci, o Tiziano, o Rembrandt, o Rubens και ο Ingres, έργα των οποίων μπορεί να θαυμάσει από κοντά ο επισκέπτης στο Τελλόγλειο.

Τη γενική ευθύνη της έκθεσης στο Τελλόγλειο έχει η Καθηγήτρια ΑΠΘ και Γενική Γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου κ. Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά. Επιμελήτρια της έκθεσης από το Λούβρο είναι η κ. Catherine Loisel. Συνεπιμελητές της έκθεσης από το Τελλόγλειο είναι ο κ. Παναγιώτης Μπίκας και η κ. Χριστίνα Τσαγκάλια.