Εκθέσεις
Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 10.00-18.00 Ώρα
Ελλάδα Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, Αγία Παρασκευή, Λέσβος

Τηλ.: 22530 32300
Ιστοσελίδα Τηλ.: 210 3256921-3

Βιθυνία: από το παρελθόν στο παρόν

27 Απριλίου-2 Μαΐου 2012

Φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Βιθυνία: από το παρελθόν στο παρόν» που διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Η Βιθυνία είναι αρχαία περιοχή που βρίσκεται στα ανατολικά της Θράκης και βορειοδυτικά της Ανατολίας. Κατοικήθηκε από μια θρακική φυλή και άκμασε κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Αρχαιολογικά κατάλοιπα της περιόδου ακμής της σώζονται μέχρι και σήμερα.

Πολλούς αιώνες μετά, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διαπολιτισμικός Διάλογος μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας: Μουσεία», τέσσερα περιφερειακά μουσεία της σύγχρονης Βιθυνίας ενώθηκαν, με σκοπό να δημιουργήσουν ένα Δίκτυο Μουσείων που θα αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας περιοχής. Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Ανατολικού Μαρμαρά, συντονιστής του έργου, εκτιμώντας τη μακρόχρονη και αναγνωρισμένη εμπειρία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στη διαχείριση του Δικτύου Μουσείων που λειτουργεί στην ελληνική επικράτεια, κάλεσε το ΠΙΟΠ να συμμετάσχει στο έργο ως εταίρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό να μεταφέρει την τεχνογνωσία του σε ζητήματα δικτύωσης μουσείων.

Μία από τις δράσεις αυτής της συνεργασίας είναι η έκθεση «Βιθυνία: από το παρελθόν στο παρόν». Η έκθεση, που αποτυπώνει φωτογραφικά σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα-τεκμήρια της περιόδου ακμής της Βιθυνίας κατά την αρχαιότητα, διαρθρώνεται στις ακόλουθες ενότητες: καθημερινή ζωή, λατρεία, θέατρο, υγεία, μονομαχίες, πόλεμος, θάνατος.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 27 Απριλίου 2012, στις 12:00, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, παρουσία εκπροσώπων των συνεργαζόμενων μουσείων: Μουσείο Κοτζάελη (Kocaeli Museum), Μουσείο Σακάρια (Sakarya Museum), Μουσείο Κονουράλπ (Konuralp Museum), Μουσείο Μπόλου (Bolu Museum).